Nieuws Actueel

Feestwinkel Frans Moret stopt na 127 jaar

Sander van der Werff | Foto: Jan de Groen 10 december 2015

Feestwinkel Frans Moret Ellen Moret Rotterdam

De klanten kwamen zelfs uit Groningen en Limburg, maar wie na zaterdag nog een clownspak, nepdrol of eetbare onderbroek wil scoren bij feestwinkel Frans Moret, is te laat.

Na vier generaties Morets komt een dag voor de 127-ste verjaardag een einde aan de pretwinkel aan de Vierambachtsstraat in Rotterdam-West, meldt het AD. Alles gaat de komende dagen voor de halve prijs de deur uit. De deur blijft daarna gesloten. "Er is iemand die hem opendoet en er is iemand die hem dicht moet doen", zegt Ellen Moret (56), die in 1993 de zaak van haar ouders overnam.

Verliesgevende hobbyDe Rotterdamse vindt het jammer dat de familietraditie ten einde komt. De economische crisis, online winkelen en het feit dat supermarkten en bouwmarkten nu ook feestartikelen verkopen, deed het bedrijf de das om. Toen de boekhouder vroeg hoe lang ze nog met haar verliesgevende hobby doorging, wist ze genoeg: de stekker gaat eruit.

Ouderwets drukMoret heeft er wakker van gelegen dat 'zo'n instituut verdwijnt'. Frans Moret is in heel Nederland een begrip. Hij runde de groothandel in feestartikelen in de Spaanse Polder, zijn vrouw - mevrouw Frans Moret - 'deed' de winkel. "Mijn moeder overleed in 2009, mijn vader 2 jaar later. Dat zij er niet meer zijn, maakt het gemakkelijker om te stoppen." Dankzij de stuntprijzen is het nu ouderwets druk in de winkel. De laatste sinterklaasbaard ging gisteren over de toonbank.

Moret koestert mooie herinneringen. Neem de zomer van 1988, toen Nederland Europees kampioen werd. "We verkochten alles dat ook maar oranje léék. En dag later hing er een bordje op de deur: wegens rijkdom gesloten."