Nieuws Actueel

Fietser leeft langer

Lotte Grimberg 22 juni 2015

Nederlanders leven door hun gewoonte om te fietsen gemiddeld een half jaar langer dan de niet-fietsende wereldbevolking. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Utrecht in een studie gepubliceerd in de American Journal of Public Health.

FietscultuurOok voorkomt fietsen ongeveer 11.000 sterfgevallen per jaar in ons land. "Dat onze Hollandse fietscultuur ons gezonder maakt, vermoedden we al, maar hoeveel gezonder was nooit bekend'', stellen de onderzoekers. Zij baseren zich op gegevens van de Werelgezondheidsorganisatie (WHO), fietsstatistieken van het CBS en enquêtes onder ongeveer 50.000 Nederlanders.

De onderzoekers becijferden dat mensen gemiddeld ongeveer een uur langer leven door elk gefietst uur. Een gemiddelde Nederlander zit zo'n 75 minuten per week op de fiets. ,,Met 75 minuten fietsen per week kom je voor Nederlanders dan op ongeveer een half jaar langer leven uit.''

Behalve de "enorme gezondheidswinst'' en het financiële voordeel dat daarmee samengaat, heeft de fiets pakken volgens de onderzoekers nog veel meer voordelen. Zo gaat de luchtkwaliteit omhoog en neemt de verkeersdrukte af. "Nederland kan met deze cijfers dienen als benchmark voor de rest van de wereld als het gaat om de voordelen van fietsen'', stelt onderzoeker Elliot Fishman.