Nieuws Actueel

Fijne veilig internetten dag

Lotte Grimberg 10 februari 2015

Het is vandaag 10 februari. Dat betekent Dag van het Veilige Internet. Een dag om stil te staan bij hoe we onszelf beter kunnen beveiligen op het internet. Want hoe voorkom je een hack en hoe houd je jouw wachtwoorden veilig?

Veilig internetten is voor iedereen van belang, maar vooral voor ondernemers. Als jouw privé data in the cloud terecht komt, kan iedereen het zien. Dus ook voor jouw concurrent. Om je een handje op weg te helpen met veilig internetten, geven we een aantal handige tips.

1. Gebruik je verstandVertrouw je de online situatie niet? Gebruik dan je verstand en sluit het internet direct af.

2. Installeer de laatste updatesHackers kunnen steeds meer. Heb jij een oud beveiligsprogramma op je computer staan, dan is de kans groot dat een hacker in mum van tijd bij je data kan komen. Zorg er dus voor dat je met de tijd mee gaat en alle updates installeert.

3. Zo maak je een goed wachtwoordEen wachtwoord is de sleutel om toegang te krijgen tot verschillende data. Zorg er dus voor dat deze moeilijk te achterhalen is. Zoals bij veel sites aangegeven is, gebruik minimaal 1 cijfer, 1 speciaal teken en 1 hoofdletter. Daarnaast is het verstandig om je wachtwoord eenmaal per drie of zes maanden te vervangen. Zo verklein je de kans dat je wachtwoord gekraakt wordt.

4. Pas op waar je jouw gegevens achterlaatSommige sites bieden pas toegang tot de informatie als je inlogt. Controleer in zulke gevallen altijd of de website een certificaat heeft. Zo weet je zeker dat de site te vertrouwen is.

5. Reageer NOOIT op spamHet klinkt als een open deur, maar het gebeurt vaak genoeg. Mensen die serieus gaan reageren op een spambericht. DOE DIT NIET! Op deze manier krijg je alleen nog maar meer spam binnen. Spam is nutteloos, irritant en maakt zo'n 90 procent van het e-mailverkeer uit. De enige juiste manier om met spam om te gaan is om het te negeren. Niet lezen, niet afmelden, niet op reageren.

6. Maak regelmatig back-upsZelfs als je veilig internet kan het misgaan. Zorg er daarom voor dat je regelmatig back-ups maakt. Zo raak je in ieder geval niet alles kwijt als jouw computer geïnfecteerd raakt door een virus.