Nieuws Actueel

Financiële voetbalramp tekent zich af

Rik Nizet 12 maart 2015

Voetbal aan diggelen 335

Het aantal clubs in het betaald voetbal dat in een financieel zorgwekkende toestand verkeert, is in een jaar tijd meer dan verdubbeld. Twaalf clubs zijn door de licentiecommissie van de KNVB ingedeeld in 'gevaren' categorie 1. Dat zijn er zeven meer dan een jaar geleden bij de meting, meldde de bond donderdag.

De clubs die zijn afgedaald naar categorie 1 zijn: PEC Zwolle, Roda JC, RKC Waalwijk, NEC, FC Dordrecht, VVV-Venlo, FC Den Bosch en Telstar. De Graafschap, Fortuna Sittard, FC Twente en NAC Breda stonden al onder verscherpt financieel toezicht van de bond. Excelsior is erin geslaagd van categorie 1 naar de veiliger categorie 2 te promoveren.

Onder druk"De categorie-indeling toont aan dat het betaald voetbal het financieel gezien niet makkelijk heeft", aldus Mark Boetekees, bestuurssecretaris betaald voetbal en verantwoordelijk voor de afdeling licentiezaken van de KNVB. "Clubs hebben de afgelopen jaren hun uiterste best gedaan om de lasten te beperken, maar tegelijkertijd constateren we dat de inkomsten in het betaald voetbal onder druk staan.''

Financieel herstelDe clubs in categorie 1 zijn zelf verantwoordelijk voor financieel herstel. Ze moeten een plan van aanpak maken dat er op is gericht de club binnen maximaal drie jaar structureel naar de veilige categorie 2 of gezonde categorie 3 te brengen. Gedurende het traject houdt de licentiecommissie de clubs strikt aan de gemaakte afspraken in het plan van aanpak. Als de club daar zonder toestemming van afwijkt, kunnen sancties volgen. De KNVB trok bijvoorbeeld vorige week drie punten af bij FC Twente omdat de club de zaken financieel nog steeds niet op orde heeft.

Financieel gezondNegen clubs zijn financieel gezond en ingedeeld in categorie 1: Ajax, Almere City FC, SC Cambuur, FC Oss, Go Ahead Eagles, Heracles Almelo, PSV, sc Heerenveen en Feyenoord. De dertien clubs in categorie 2 zijn: ADO Den Haag, FC Eindhoven, FC Emmen, FC Groningen, FC Utrecht, FC Volendam, Excelsior, Sparta Rotterdam, Helmond Sport, MVV Maastricht, AZ, Vitesse en Willem II.