Nieuws Actueel

FIOD rolt matchfixing-netwerk op

Rik Nizet 17 februari 2015

De FIOD heeft vijf verdachten aangehouden in een internationaal onderzoek naar illegaal gokken op voetbalwedstrijden. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt.

De hoofdverdachten zijn een 34-jarige man uit Rijswijk, een 40-jarige man uit Hilversum en een 40-jarige Nederlander die woont op Cyprus, maar verbleef in Den Haag.

MatchfixingHet OM laat weten dat het informatie uit Duitsland heeft gekregen, dat de 40-jarige man van Cyprus verdacht wordt van betrokkenheid bij matchfixing in 2008 en 2009. Daaronder zijn ook wedstrijden in Nederland. Het OM kon dinsdag niet zeggen om welke wedstrijden het gaat of op welk niveau. Het OM heeft onderzocht of de man later nog betrokken is geweest bij matchfixing, maar daarvan is tot op heden niets gebleken.

Bedrijfspand Den HaagDe drie arrestanten worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie die in Nederland op grote schaal en beroepsmatig weddenschappen aanbiedt. In Nederland zijn vier woningen in Rijswijk (twee), Den Haag en Hilversum doorzocht en een bedrijfspand in Den Haag. Ook op Cyprus is op verzoek van Nederland een woonhuis doorzocht.

LuxegoederenOok in Curaçao, Duitsland, Oostenrijk en Engeland is gezocht. Behalve administratie zijn ook ongeveer 100.000 euro contant geld, auto’s en luxegoederen, waaronder Rolex-horloges, in beslag genomen.

Onlangs droeg Nederland de van matchfixing verdachte Paul Rooij over aan de Duitse justitie. Rooij wacht in Duitsland berechting wegens betrokkenheid bij grootscheepse omkoping bij voetbalwedstrijden. Hij wordt gezien als een spil in de internationale matchfixing.

DuitslandIn Duitsland wordt de Nederlander verdacht van omkoping en oplichting in verband met voetbalwedstrijden. Dat zou in 2008 en 2009 zijn gebeurd. Rooij zelf ontkent. Hij was wel actief in de gokwereld maar heeft zich naar eigen zeggen niet schuldig gemaakt aan omkooppraktijken.