Nieuws Actueel

FIRM24 biedt 60 meestgebruikte contracten gratis aan

Juridische dienstverlener FIRM24 heeft de ruim zestig meestgebruikte contracten in het Nederlandse bedrijfsleven online gezet. Gratis. Waarom geeft FIRM24 deze contracten - waarvoor de gemiddelde ondernemer bij een jurist al gauw een paar honderd euro betaalt - gratis weg? Diederick Cardon, verantwoordelijk voor de juridische tak van FIRM24, geeft antwoord.

De Ondernemer 18 oktober 2016

Contracten Firm 24

Hoe werkt het precies?“De ruim zestig meestgebruikte contracten in het Nederlandse bedrijfsleven kun je sinds vandaag gratis vinden op firm24.com/contract-maken. Als ondernemer stel je zelf zo’n contract op in een online omgeving. Vervolgens kun je het contract delen met je contractpartij, bewerken, digitaal tekenen en opslaan. Voor klanten die daar niet uitkomen, of een juridisch vraag hebben, hebben we een team juristen beschikbaar dat onder leiding staat van een senior jurist.”

Wie is jullie doelgroep?“Net als voor het online oprichten van een bv verwachten we vooral klanten uit de hoek van start ups, zzp'ers en (DGA's van) mkb-bedrijven. Doorgaans vindt de doelgroep ons op twee manieren; via Google en door mond-tot-mondreclame. We richten ons op de groep ondernemers die graag iets zelf wil doen, maar wel een professional of specialist belt die ze de nodige zekerheid geeft.

Hoewel veel traditionele juristen en advocatenkantoren het nog niet aanbieden, is de mogelijkheid om online een juridisch contract op te stellen niet nieuw. Maar alle huidige aanbieders van dergelijke oplossingen vragen een flink bedrag per contract of je zit direct aan een abonnement vast.”

Bij jullie niet?“Nee. Wij vinden het niet netjes om klanten direct vast te pinnen op een abonnement van één of twee jaar. Wij gaan uit van onze eigen kracht. Eerst helpen we een klant met een innovatieve dienst of een goed advies tegen een scherpe prijs. Klanten waarderen dat en komen bij ons terug. Bijvoorbeeld om een contract vaker te gebruiken, eigen contracten te digitaliseren, of voor maatwerkdiensten.

Als ondernemer moet je sommige dingen nu eenmaal contractueel vastleggen. Dat zijn vaak de algemene voorwaarden, een arbeidscontract of inkoop- of huurovereenkomst. Maar ook wanneer je als ondernemer een bv start heb je te maken met contracten. Denk maar eens aan de aandelenovereenkomst en de rekening-courantovereenkomst. Voor de gemiddelde ondernemer geen gesneden koek. Doordat steeds meer aanbieders dit soort diensten online aanbieden en klanten in de gelegenheid stellen dit soort overeenkomsten zelf op te stellen, wordt ook juridisch werk steeds meer een gewoonte.”

Waarom zijn jullie hiermee gestart?“FIRM24 is zo’n vier jaar geleden vanuit een zolderkamer begonnen als online bv-oprichter. Dat bleek een schot in de roos. We groeiden vrij snel. Samen met een juridische partner hielpen wij onze klanten aan de overeenkomsten voor een bv. We stelden vast dat het opstellen van dergelijke contracten weliswaar specifieke expertise vereist, maar dat een groot deel van het voorwerk door de klant zelf gedaan kan worden. Bijvoorbeeld door online een template in te vullen. Of door in dezelfde omgeving samen te werken met een jurist, fiscalist of notarieel medewerker. Kortom, door meer zelf te doen kun je flink besparen op kosten en doorlooptijd.”

Is jullie dienst helemaal nieuw?“We werken al sinds onze oprichting op deze manier. Op basis van onze eerste ervaringen zijn we gestart met het verder doorontwikkelen en beschikbaar maken van onze dienst voor klanten. Sinds juni zijn we operationeel. De afgelopen maanden hebben we vooral geïnvesteerd in het doorontwikkelingen en in het opleiden van onze mensen zodat we ondernemers écht goed kunnen helpen. Dat blijkt ook wel uit de klanttevredenheid (een 9,3, red.). Deze hoge score willen we ook halen met onze juridische dienstverlening. Dan moet je professionals hebben die weten hoe ze met klanten omgaan.”

Lees ook:Ontslag met wederzijds goedvinden: een voorbeeldcontractJuristencollectief Miss Legal zet in op EmpowermentNederlands-Duits juridisch loket van start