Nieuws Actueel

Fiscus: Dit is heel veel voor één dag

Rik Nizet 1 april 2014

Bij de Belastingdienst zijn maandag 500.000 aangiftes binnengekomen. "Dat zijn er heel veel voor één dag. De drie voorgaande dagen waren het er in totaal ruim 900.000'', zei een woordvoerster. Het is nog onduidelijk of hiermee ook een dagrecord is gevestigd.

Door drukte raakte de website van de dienst maandagavond overbelast. Daardoor kon niet iedereen zijn aangifte voor de deadline van 1 april doen. Zij kunnen rekenen op coulance en dinsdag en woensdag alsnog aangifte doen. Ook zij krijgen voor 1 juli bericht van de Belastingdienst.

20.000 aangiftes tegelijkDe website van de Belastingdienst kan 20.000 aangiftes tegelijk aan. Toen het er maandagavond op een gegeven moment meer waren, trad een storing op. De dienst gaat een en ander "goed analyseren'' en kijken welke maatregelen kunnen worden genomen om te voorkomen dat het nog eens gebeurt.

ElektronischBij de Belastingdienst waren dinsdag aan het einde van de ochtend 7,7 miljoen aangiftes binnen, 100.000 meer ten opzichte van een jaar geleden. Het overgrote deel van de aangiftes werd elektronisch gedaan. De fiscus verwacht dit jaar 400.000 papieren aangiftes binnen te krijgen.

In 5,4 miljoen van de gevallen hadden belastingplichtigen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om de vooraf ingevulde aangifte te downloaden, 20 procent meer dan vorig jaar.

In totaal verwacht de fiscus zo'n 12 miljoen aangiftes over 2013. Aan 7,6 miljoen mensen heeft de dienst vooraf een aangiftebrief gestuurd. Voor deze groep geldt in principe de deadline van 1 april.