Nieuws Actueel

Fiscus: Geen zicht op belastingdeals bedrijven

Rik Nizet 23 oktober 2015

Belastingdeals bedrijven fiscus groot

De Belastingdienst zegt geen idee te hebben hoeveel afspraken zijn gemaakt met Nederlandse bedrijven over hun belasting en hoeveel geld daarmee is gemoeid. Dit blijkt uit antwoorden van de Belastingdienst op vragen van de Volkskrant in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).Lees ook:Wiebes heeft wat uit te leggenGeen fiat voor belastingdeal FiatWaarom mag staatssteun Starbucks niet?

Overeenkomsten worden door inspecteurs gesloten, ook als het over vele miljoenen euro's gaat. Een overzicht van die afspraken ontbreekt. De Belastingdienst kan daardoor ook niet zeggen of ook met Nederlandse ondernemingen geheime belastingafspraken zijn gemaakt, zoals met het Amerikaanse koffiebedrijf Starbucks.

Deal PostNLDe Volkskrant vroeg om de gegevens na het bekend worden van een deal tussen PostNL en de fiscus over de inzet van zzp'ers. De Belastingdienst verklaart dat afspraken in de individuele dossiers van de 1,5 miljoen ondernemers staan. Bovendien is er 'fiscale geheimhoudingsplicht'.

Belastingdeal StarbucksHet negatieve oordeel van de Europese Commissie over de belastingdeal tussen Starbucks en de fiscus, kan "grote negatieve gevolgen'' hebben voor het Nederlandse vestigingsklimaat, meent de Amerikaanse Kamer van Koophandel in Nederland (AmCham). De organisatie roept de Nederlandse regering op bezwaar aan te tekenen.

OntluisterendDe organisatie wijst er net als VNO-NCW op dat Brussel voorbijgaat aan de internationale regels die de OESO heeft vastgesteld. "Deze uitspraak is ontluisterend. Door de OESO-regels af te doen als kunstmatig en complex en deze naast zich neer te leggen, creëert de Europese Commissie grote onzekerheid over de fiscale gevolgen voor buitenlandse investeringen in Nederland. Dit heeft een direct effect op nieuwe investeringen en toekomstige werkgelegenheid. Onzekerheid over zo'n wezenlijke component van een investering is voor veel bedrijven onacceptabel", zegt fiscaal woordvoerder Arjan van der Linde van AmCham.