Nieuws Actueel

Fiscus komt tenten Circus Renz halen

Caroline Spilt 5 oktober 2015

De Belastingdienst heeft maandag beslag gelegd op de inventaris van Circus Herman Renz. Het circus had de tenten opgeslagen voor twee voorstellingen in Heerde (Gelderland). De schuld aan de dienst is 130.000 euro. Een woordvoerder van het circus zegt dat er vrachtwagens op het terrein staan om de spullen weg te halen. Ook is er politie aanwezig. Directeur Milko Steyvers van het circus noemt de beslaglegging een schande omdat zo het circus de nek wordt omgedraaid.

Het circus had tot 1 oktober de tijd gekregen om de schuld te betalen. De Belastingdienst zegt dat tot beslaglegging is overgegaan omdat de schuld niet is betaald. "Het circus heeft een plan ingediend om de schuld weg te kunnen werken, maar dat was niet voldoende. We zijn daarom tot beslaglegging overgegaan'', aldus een woordvoerder van de Belastingdienst. Het circus had al een maand uitstel gekregen. Via een benefietconcert werd 15.000 euro opgehaald, maar daarmee kon niet de hele schuld worden afgelost.

Faillissement uitsprekenDe rechter moet nog wel het faillissement uitspreken, maar met het verdwijnen van het circus zullen 65 mensen hun baan verliezen. "Dit is verschrikkelijk'', aldus de zegsman van Circus Renz. "We wilden nog een kort geding aanspannen om te voorkomen dat er beslag zou worden gelegd op de spullen, maar we waren te laat.''

LastendrukDe financiële problemen zijn ontstaan door tegenvallende bezoekersaantallen en een verhoogde lastendruk. Het circus moet bijvoorbeeld extra premie betalen omdat het werkt met seizoenskrachten. Daarbij zijn door de overheid beperkingen gesteld aan het gebruik van goedkope rode diesel, waardoor het circus voor zijn generatoren meer geld aan brandstof kwijt is.