Nieuws Actueel

Fiscus moet miljoenen Starbucks terughalen

Van onze redactie 21 oktober 2015

Image 5358724

Dat oordeelde EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) woensdag. ,,Alle ondernemingen, groot en klein, multinationals en andere, moeten billijk belastingen betalen", aldus Vestager. Zij bevestigde daarmee mediaberichten die al sinds vorige week rondgaan.

Het gaat om een speciaal ontworpen constructie waarbij Starbucks royalties voor een recept om koffiebonen te branden naar een bedrijfsonderdeel in het Verenigd Koninkrijk mocht overboeken. Die royalties waren volgens Brussel ,,zeer hoog''.

,,Kunstmatige verlaging''

Nederland stond toe dat dat bedrag van de winst werd afgeboekt, zodat nauwelijks belasting hoefde te worden betaald. Brussel vindt dat een ,,kunstmatige verlaging'' en spreekt van ,,ten onrechte schuiven met winsten''. Het voordeel dat Nederland moet terugvorderen ligt tussen de 20 en 30 miljoen euro.

,,Fiscale afspraken die de belastingdruk van een onderneming kunstmatig laag houden, stroken niet met de EU-staatssteunregels. Ze zijn onwettig", aldus Vestager.

Campagne

De Europese Commissie stelde vorig jaar een nader onderzoek in naar de deal, nadat Brussel al voorlopig had vastgesteld dat de regels waren overtreden. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) beloofde toen dat het beleid wordt aangepast als het oordeel definitief zou worden.

Het oordeel past in de campagne van de Europese Commissie tegen belastingfraude - en ontwijking. De commissie wil voorkomen dat bedrijven door speciale afspraken minder belasting betalen dan ze zouden doen bij normale toepassing van de belastingregels.