Nieuws Actueel

Fit worden zonder toeters en bellen bij Evolve in Vriezenveen

Van onze redactie 14 oktober 2015

Evolve reiniervanwilligen

In de hal liggen schijven, barbells en kettlebels. Ook staat er een groot rek met veel stangen. Aan het plafond zijn dikke touwen bevestigd. Evolve heeft op het eerste oog wel iets weg van een sportschool, maar is dat niet. Fitnessapparatuur ontbreekt. Ook zijn er geen spiegels om aanzwellende biceps te bewonderen.

SportondernemingIn een kleine bedrijfshal aan de Nijverheidsweg in Vriezenveen zijn vier fanatieke sporters een sportonderneming begonnen. Ook is er een buitenlocatie op Het Lageveld in Wierden. Er wordt al getraind, maar de officiële opening volgt nog. Die is volgende week zaterdag.

Crosstraining „Wat hier binnen gebeurt? Hier wordt functioneel getraind. Dit is crosstraining. De oefeningen bestaan voornamelijk uit natuurlijke lichaamsbewegingen. Dat is een verschil met een standaardsportschool. Bij crosstraining worden elementen van gewichtheffen, atletiek en gymnastiek gecombineerd”, zegt Douwe Jansen, één van de vier initiatiefnemers.

Amerikaanse methodeDeze trainingsmethode is ontwikkeld in de Verenigde Staten. Anders dan bij fitness in een sportschool zijn er bij crosstraining veel minder apparaten. „We doen het eigenlijk helemaal zonder fitnessapparatuur.” Spierballen kweken is van ondergeschikt belang. „Door de opbouw van kracht, conditie en het verbranden van calorieën worden deelnemers fysiek en mentaal fitter. Crosstraining en bootcamp worden in Nederland steeds populairder”, weet Jansen.

BootcampSamen met Chris Pater, Alaa Zibari en Tess Veldhuizen heeft hij het initiatief genomen voor de crosstraining op het industrieterrein in Vriezenveen en bij Het Lageveld. „Maar we richten ons niet alleen op crosstraining. We doen ook aan bootcamping. Dat is functioneel trainen in de buitenlucht. Verder organiseren we evenementen en willen we teambuildingsactiviteiten houden.”

BuitenlocatieBij Evolve wordt dus niet alleen in een bedrijfshal getraind. De nieuwe onderneming heeft zoals gezegd ook een buitenlocatie. Die is bij recreatieplas Het Lageveld. Daar staan twee zeecontainers met de benodigde materialen erin.

MaatwerkZowel beginnelingen als doorgewinterde sporters kunnen bij Evolve sporten. Niemand hoeft drempelvrees te hebben. Dat geldt evenmin voor mensen met overgewicht. „Sportteams, bedrijven en schoolklassen hebben de mogelijkheid in groepen te trainen. Maar ook individuen kunnen we goed begeleiden. Niemand gaat hier lukraak wat doen. We bieden maatwerk.” De officiële opening wordt opgeluisterd met een sportevenement voor stichting Spieren voor Spieren. Die organisatie helpt kinderen met een spierziekte. Belangstellenden kunnen zich aanmelden om op die dag mee te doen. Ze betalen daarvoor vijftien euro. Meer mag ook. De opbrengst wordt overgemaakt naar Spieren voor Spieren. „Het streefbedrag was 500 euro. Dat hebben we al gehaald want de eerste veertig deelnemers hebben zich al ingeschreven”, zegt Jansen.

Foto: Vlnr Alaa Zibari , Douwe Jansen , Tess Veldhuizen , Chris Paters (Reinier van Willigen)