Nieuws Actueel

Fit zonder een druppeltje zweet

HENNY HAGGEMAN | Foto: JAN VAN DEN BRINK 22 december 2015

Fitin20minuten

Zonder één druppel te zweten én in kantoorkleding in twintig minuten de conditie op peil houden. Het kan vanaf januari bij Fit20 in Doetinchem, de gezondheidsketen die zichzelf geen sportschool wil noemen. Zo valt te lezen in de Gelderlander. Landelijk zijn er inmiddels zestig vestigingen van de formule maar de Achterhoek was een witte vlek. Tot nu dan.

De twintig minuten krachttraining bij Fit20 in de Koopmanslaan 31 in Doetinchem is bepaald niet voor watjes, dat is ook na nog geen tien minuten en een borsten een beenoefening al duidelijk. Oké. geen druppeltje zweet, inderdaad, én in burgerkloffie. Maar nadien wel op trillende benen terug naar kantoor.

Dat het niet om een doorsnee sportschool gaat, blijkt als we de ruimte – 45 vierkante meter groot – betreden, weggestopt op de derde verdieping van het kantoorgebouw aan de rand van Doetinchem.

“Een ideale locatie”, zegt Laurens Ott (43), de franchiser uit Doesburg die Fit20 hier begint. “We liggen perfect aan de route van de snelweg naar de stad én we zitten in een kantoorpand met bedrijven en zzp’ers. Kortom, hier zitten onze klanten.” Er staan zeven toestellen, speciaal voor de diverse lichaamsdelen als armen, rug, borst en benen. “Sporten is het niet, wel krachttraining in slow motion waarbij je tot het uiterste gaat”, legt Ott uit.

”Je wordt begeleid door een trainer, zodat je niets beschadigt. Omdat het zo langzaam gaat, gaan mensen er niet van zweten. Dat is heel praktisch, want je kunt zonder douchen zo weer aan het werk. Daarnaast blijken mensen er baat bij te hebben en leggen een fundament voor een stevige gezondheid. De training is pittig en daarmee niet altijd even leuk. Maar naderhand voel je je uitstekend en je legt als het ware een pantser om jezelf.”

De filosofie is overgewaaid uit de Verenigde Staten en in 2009 is de eerste Fit20 gestart. De dichtstbijzijnde vestigingen zijn in Arnhem en Nijmegen. Ott: “En nu dus in de hoofdstad van de Achterhoek.” Voor Ott zelf is het een nieuwe stap. Hij is van oorsprong accountant en vertoefde naar eigen zeggen tussen ‘het grote geld’, maar zijn leven veranderde toen bij hem in 2005 teelbalkanker werd geconstateerd met uitzaaiingen. “Ik heb het overleefd en ben helemaal hersteld, maar de ziekte heeft me veranderd”, zegt Ott. “De ambitie om carrière te maken heb ik bijgesteld. Ik werd meer maatschappelijk actief. Behalve dat ik penningmeester werd bij de voetbalclub in Doesburg ging ik werken bij de zwembond en de motorrijdervereniging. Hoewel mijn zaad aanvankelijk dood leek heb ik, als door een wonder, toch nog twee dochters kunnen krijgen. Het lichaam heeft zich hersteld en ik denk dat dat kwam doordat ik gezond ging leven. De formule van Fit20 past daarin. Toen ik Fit20 ontdekte wist ik dat dit op mijn lijf geschreven is.”

In Doetinchem zijn veel sportscholen en onlangs kwam vanuit de branche nog een oproep aan de gemeente Doetinchem om het aantal niet uit te breiden. “Fit20 is geen sportschool maar een gezondheidsconcept”, zegt Ott. “In een sportschool zit je vaak voor je ijdelheid, bij ons juist niet. Het gaat er niet om dat je breder wordt, wel sterker en fitter om zo blessures te voorkomen.”

Fit20 is – ten opzichte van doorsnee sportscholen – wel prijzig, beaamt Ott. Afhankelijk van kortingen kost een training van twintig minuten ongeveer 20 euro. “Je wordt voortdurend begeleid door een trainer”, zegt Ott. “Maar voor een particulier is het een investering in de eigen gezondheid. En voor bedrijven die hun medewerkers hier naartoe sturen is het een investering in de eigen mensen.”

Fit20 gaat op 4 januari open en doet dat van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 20.00 uur. Per week kunnen tweehonderd mensen een training volgen.