Nieuws Actueel

FlagDress: Dit is het WK-jurkje van 2014

Jeroen Jansen 4 april 2014

Tijdens het komende WK voetbal gaan we allemaal gekleed in de nationale driekleur. Bavariajurkje move over, hier is de FlagDress. Bedacht door zes jonge ondernemers uit Uden. "Het lijkt nu al harder te lopen dan we vooraf hadden durven dromen."

Een vlag, die je dankzij twee spaghettibandjes ook als jurkje kunt dragen. Doet denken aan de slimme WK-jurkjes waar bierbrouwer Bavaria de supermarkten ieder tournooi weer mee tot wanhoop drijft. "Dat is natuurlijk een van onze inspiratiebronnen," vertelt Guus van der Burgt, mede-initiatiefnemer. "Een jaar geleden zijn we eraan begonnen. We wilden iets nieuws starten met hype-potentie."

Eerlijk is eerlijk, de jongens hebben destijds aangeklopt bij de heer Swinkels, eigenaar van Bavaria. "Toen wij ons idee presenteerden -een iets andere versie ervan- waren zij al in de afrondende fase van hun marketingactie voor het WK voetbal van 2014. We waren te laat."

Nu hebben jullie de handen ineen geslagen met Zeeman."Klopt. En dat is eigenlijk perfect. Dankzij die samenwerking liggen de jurkjes straks in Nederland in de winkels, maar ook de filialen van Duitsland worden voorzien. In Nederland zal wel alleen het Nederlandse jurkje te koop zijn. In Duitsland alleen de Duitse."

"We bieden tien verschillende vlaggen aan. Uiteraard zit daar Nederland bij, maar ook Frankrijk, Spanje, Brazilië en Argentinië. En België. Daar vandaan krijgen we veel animo. De Rode Duivels doen sinds lange tijd weer mee aan het Wereld Kampioenschap, voetbal leeft nu echt bij de Belgen."

Zijn jullie, net als Bavaria eerder, een slimme marketingactie aan het plannen?

"Nee, niet op die manier. We willen het niet aan de stok met de Fifa. Maar we gaan bijvoorbeeld wel tijdens Koningsdag met een boot door Amsterdam varen, waarop zo'n 25 vrouwen in een FlagDress staan. We gaan ze daar niet verkopen, maar een beetje promo kan nooit kwaad."

"De jurkjes worden nu heel erg geassocieerd met het WK, en dat is prima. Maar we willen verder kijken dan dat. Er zijn nog veel meer gelegenheden waarop een jurkje als dit goed van pas komt. Met Koningsdag, maar ook tijdens andere sportevenementen. We verwachten tijdens het WK een grote piek, daarna zal het wat inzakken. Maar dat is allemaal ingecalculeerd."

Jullie gaan niet met een delegatie richting Brazilië?"Nee. Een van ons gaat wel, heel misschien twee. Maar niet met als doel de jurkjes daar in de kijker te spelen. We zullen er heus wel iets mee doen, maar de focus ligt er niet op."

De Bavariajurkjes waren praktisch gratis. Die van jullie niet. Is dat erg?"Ik denk niet dat de prijs van 9,99 een drempel vormt. Vanaf medio mei ligt de FlagDress in de schappen bij Zeeman, een winkel die zich richt op de massa. Daar hebben we wel rekening mee gehouden. Daarbij, er zijn er nu al meer dan 10.000 verkocht. Het break-evenpunt zijn we al voorbij. Het zou ons serieus niet verbazen als de jurkjes rond het WK uitverkocht zijn."