Nieuws Actueel

Flexibel les tegen volle bus en file

Frank Hermans 17 december 2015

Bus vervier gesprek nijmegen oplossing drukte

In een etmaal het verkeersprobleem in Heijendaal oplossen. Uit de heuse hackaton kwamen enkele oplossingen, meldt De Gelderland.

Niet alle scholen en lessen tegelijk laten beginnen. Dat was afgelopen weekeinde de meest veelbelovende oplossing van creatieve computerdeskundigen om verkeersproblemen rond Heijendaal op te lossen tijdens een zogeheten hackaton.

Leerlingen van diverse onderwijsinstellingen hoeven niet meer tegelijkertijd op school te zijn doordat de roosters van diverse scholen op elkaar zijn afgestemd. Ook initiatieven om de fiets te nemen in plaats van de volle bus, lijken kansrijk.

Zo'n vijftig innovatieve denkers hebben zich afgelopen weekeind voor 30 uur opgesloten in het Technovium-gebouw van het ROC Nijmegen. Ze verbleven in het centrum van de wijk Heijendaal waarvoor in eerste instantie 'digitale oplossingen' voor verkeersproblemen bedacht moesten worden. In dit stadsdeel bevinden zich het roc, HAN en Radboud Universiteit. Veel onderwijsinstellingen dicht bij elkaar. Dat leidt tot overvolle bussen, files en gevaarlijke situaties op de weg.

Uit de brainstormsessie kwamen nog meer oplossingen voor de verkeersproblemen:

1.Een app waarmee roostermakers op scholen inzicht krijgen in de inzet van bussen en treinen tijdens de spits. Zo kunnen ze bij het plannen van de lessen beter rekening houden met de capaciteit van het openbaar vervoer. Andersom kunnen de treinen en bussen ook weer beter worden afgestemd op de behoefte van studenten. (Thijs Bongers, Tim Jacobs, Casper Slenders en Tijmen Vink)

2.Met een app kan je een fiets lenen als blijkt dat de bus vol zit (team HEY Bike)

3.Een app waarmee meteen duidelijk wordt hoeveel tijd het kost om met de fiets of bus te reizen. De vertraging van overvolle bussen die voor je neus wegrijden, wordt meegerekend in de reistijd. Zo word je gestimuleerd om op momenten dat het druk is de fiets te pakken. Bij regen krijg je extra punten waarmee je kunt sparen voor een product. (team OV Rewards)

Team OV Rewards : Bij regen krijg je extra punten waarmee je kunt sparen voor een product