Nieuws Actueel

Flinke renteverhoging in Rusland

Van onze redactie 16 december 2014

De maatregel werd aangekondigd nadat de Russische roebel maandag nog verder onder druk kwam te staan. De waarde van de munt daalde met 10 procent. Dat is de grootste daling sinds 1998. 's Middags waren voor het eerst meer dan 59 roebels nodig om 1 dollar te kopen. De bank probeert nu ,,inflatierisico's en een verdere waardedaling van de roebel" te voorkomen door de rente te verhogen. Het is de bedoeling dat Russen minder geld uitgeven en meer sparen.

De roebel staat zwaar onder druk door de grote onzekerheid over de Russische economie, de westerse sancties en de stevige daling van de olieprijs. Die krabbelde maandag wel iets op, maar staat door de afname van ruim 40 procent in de afgelopen maanden nog altijd op het laagste punt in jaren.

45 procent

De waarde van de Russische munt is sinds het begin van het jaar al met meer dan 45 procent gedaald ten opzichte van de dollar. De centrale bank probeerde de roebel te stabiliseren door hiervoor ook al meerdere keren de rente te verhogen. Ook kocht de bank op internationale markten roebels op. Maar dat had tot nu toe nog niet het gewenste effect.