Nieuws Actueel

Flinke winsten ondanks Griekse deconfiture

Van onze redactie 1 juli 2015

Image 5045963

Na een halfuur handelen stond de Amsterdamse AEX-index 1,1 procent hoger op 477,66 punten en steeg de MidKap 1,1 procent tot 715,72 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tot 1,3 procent vooruit.

Griekenland vroeg dinsdagavond te elfder ure om een derde steunpakket en een herstructurering van zijn schulden. De geldschieters, die altijd hebben gezegd niet te willen praten over een derde of nieuw pakket maatregelen in ruil voor steun als het lopende programma niet is afgerond, hielden voet bij stuk. Derhalve moet Griekenland, dat vrijwel geen geld meer heeft, het op eigen kracht zien te rooien.

ADP

Bij gebrek aan nieuws uit het bedrijfsleven moet een flink aantal macro-economische cijfers de handel richting geven. In de loop van de ochtend publiceert het Britse onderzoeksbureau Markit cijfers over de industriële bedrijvigheid in een aantal eurolanden en in de middag rapporteert salarisstrookverwerker ADP over de banengroei in de Verenigde Staten.

De AEX werd aangevoerd door Aalberts Industries met een winst van 4,9 procent. De industrieel toeleverancier kreeg een adviesverhoging van de Belgische bank KBC dat in de komende jaren rekent op een flinke verbetering van de winstmarge bij het bedrijf. Digitaal beveiligingsspecialist Gemalto en chipmachinefabrikant ASML koersten beide 2,1 procent hoger.

Ordina

Op de lokale markt leed Ordina (min 5,1 procent) het zwaarste verlies. De automatiseerder kreeg een adviesverlaging van Rabobank voor zijn kiezen. De bank verwacht dat Ordina in de komende jaren op eigen kracht geen omzetgroei kan bewerkstelligen. Het bedrijf gaf afgelopen vrijdag aan dat de omzet uit overheidsopdrachten onder druk staan. Dat segment was vorig jaar goed voor bijna de helft van de totale omzet.

De euro was 1,1108 dollar waard, tegen 1,1160 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,9 procent tot 58,34 dollar. Brentolie werd 1,5 procent goedkoper en werd verhandeld voor 62,65 dollar per vat.