Nieuws Actueel
FlixBus optimistisch ondanks lege bussen naar Groningen en Eindhoven
Sneller dan de trein, goedkoper dan de auto, maar de FlixBus tussen Enschede en Groningen trekt nog weinig passagiers. De busmaatschappij lijdt er verlies op, maar is optimistisch over de toekomst. Mensen die gebruikmaken van de lijndienst zijn enthousiast. De bus rijdt iedere dag vier keer heen en weer tussen de steden, met een tussenstop in Hengelo.
Het is nog donker, om half acht ’s ochtends bij de bushalte in Groningen. Een menigte met rolkoffers, grote rugzakken en sporttassen staat ongeduldig te wachten in de kou. De witte, luxe touringcar komt aangereden. Mensen dringen naar voren. Een lange man zet als eerste zijn voet op de trede en trekt zich aan een handvat omhoog. „Is dit de bus naar Bremen?” Teleurgesteld draait hij zich om, zwaait zijn armen omhoog en roept: „Het is de bus naar Enschede.”
Gemiddeld vijftien reizigersDrie mensen wurmen zich door de mensenmassa naar voren. Het zijn de drie passagiers die van Groningen met de bus naar Enschede gaan. „Vanochtend is het wel erg rustig”, constateert chauffeur Jan Meertens (46). „Gemiddeld rijden er zo’n vijftien mensen mee.” Toen de lijndienst net begon, was het druk. Iedereen kocht een promotiekaartje voor 1 euro. Vanwege die actie reserveerden veel mensen een plaatsje, maar sommigen kwamen niet opdagen. „Als het tijd is, rijden we weg. We wachten op niemand”, zegt de chauffeur resoluut.
Niet concurreren De Duitse busmaatschappij FlixBus biedt sinds 3 december lijndiensten aan tussen verschillende grote steden in Nederland. De busmaatschappij mag niet concurreren met het huidige Nederlandse openbare vervoer. Ze mag niet het traject van al bestaande lijndiensten volgen en ze mag niet steden verbinden die ook zonder overstap met de trein te bereizen zijn.
„Dit is het voordeel van FlixBus,” zegt de Oldenzaalse Annabé Bartels (27) bij de opstapplaats van FlixBus voor het treinstation van Enschede. „Als ik de trein van Enschede naar Eindhoven neem, moet ik twee tot drie keer overstappen. Bij elk station heb ik dan tien tot twintig minuten overstaptijd. Daarnaast is het altijd heel erg druk in de trein. Je kunt er haast van uitgaan dat je tussen Den Bosch en Eindhoven moet staan. In de bus ben je verzekerd van een zitplaats.” De FlixBus is binnen twee uur en tien minuten in Eindhoven. De trein doet een half uur langer over deze reis.
ErvaringVoor Shereen Almomaiz (60) is het de eerste keer dat ze de bus neemt naar Eindhoven, om haar zoon in Best te bezoeken. „Ik neem vanaf nu altijd de bus. Ik vind het vreselijk om iedere keer over te moeten stappen. Ik heb meestal zware tassen bij me, waar ik dan constant mee moet zeulen - trap op, trap af.”
Linda Velthuizen (55) is vooral enthousiast over de prijs van de busreis. „Mijn dochter wilde dat ik langskwam bij haar in Groningen. Meestal probeer ik dan zo’n goedkoop kaartje te kopen bij de Kruitvat. Mijn dochter regelt dat altijd en zei: ‘Ma, ik heb nog iets veel beters. Je kunt voor 1 euro naar Groningen met de bus.’ Ongelofelijk. Eén euro! Ik heb het meteen aan al mijn vriendinnen verteld.”
De ticketprijs van 1 euro is een tijdelijke actie. Als een kaartje via het internet gekocht wordt, is de reguliere prijs voor een enkeltje naar Groningen of Eindhoven 9 euro en in drukke tijden wordt een verhoogd tarief van 11,50 euro gebruikt. Het is nog steeds goedkoper dan met de trein, waarvoor een enkeltje Enschede-Groningen 22,80 euro kost en een ritje Enschede-Eindhoven 24,60 euro.
VerliesPassagiers zijn enthousiast, maar toch zijn de bussen van FlixBus leeg. Als er maar drie passagiers in de bus zitten, maakt de busmaatschappij veel verlies. Chauffeur Meertens schat dat een enkele reis van Groningen naar Enschede 100 euro kost. Maar FlixBus maakt zich nog geen zorgen over de kosten.
„Het begin is altijd lastig”, zegt Rosa Donat, woordvoerster van FlixBus. „In Nederland zijn we direct met veel lijndiensten begonnen. Die moeten nog bekend worden. Onze klanten zijn tevreden, komen terug en delen hun ervaringen. We rijden al sinds 2003 in Duitsland. Sommige trajecten zijn erg populair, waardoor we de kosten van de Nederlandse reizen kunnen vereffenen met de winsten van de Duitse lijndiensten.”
Foto: Flixbus (René Manders)