Nieuws Actueel

FNV Bondgenoten alsnog akkoord met fusieplan

Van onze redactie 26 november 2014

Het fusievoorstel kreeg de steun van 379 van de 416 in Bussum bijeengekomen afgevaardigden. Dat komt neer op een meerderheid van 91,1 procent. Begin oktober ketste het voorstel nog af omdat bij de stemming bij FNV Bondgenoten de vereiste tweederdemeerderheid op acht stemmen na niet werd gehaald.

Even leek het er toen op dat er een crisis ontstond binnen de vakbeweging. Er werd in de media zelfs gespeculeerd over een mogelijk aftreden van FNV-voorzitter Ton Heerts. Maar die koos ervoor op zijn plek te blijven en een nieuwe stemming aan te kondigen.

Heerts verheugd Heerts reageerde woensdag verheugd. ,,Niets bij de FNV komt tot stand zonder strijd. Of het nu over de cao-tafel gaat, of over een fusie. Maar ik ben blij dat we nu keihard aan de slag kunnen om nog sterker ten tonele te verschijnen als we de degens kruisen met werkgevers die werkenden uitbuiten of een kabinet dat maar door bezuinigd.''

De nu nog zelfstandige bonden FNV Bondgenoten, Abvakabo FNV, FNV Bouw en FNV Sport, en de voormalige vakcentrale FNV, worden straks samengevoegd tot één organisatie binnen vakbeweging FNV. De andere fusiepartners gingen vorige maand al direct akkoord. FNV Kiem besluit op 20 december nog over een samengaan met de nieuwe FNV Vereniging.