Nieuws Actueel

FNV Bouw let deze dagen extra op de arbeidsomstandigheden voor werknemers

Van onze redactie 2 juli 2015

Grondwerkers in de Borculosestraat Frans Nikkels

"Heet? Welnee joh, valt wel mee", stelt Peter Haak (40) laconiek vast. Met collega Jacob Gabriel (20) van Secura Buitenbeveiliging plaatst hij in de brandende zon een hekwerk rond de nieuwbouw van Nijwa op bedrijventerrein Westermaat De Veldkamp in Hengelo.

‘Denk aan de winter’Haak herhaalt de opmerking van zijn baas toen ze op deze woensdag in alle vroegte op pad gingen. "Hij zei: Het is niet warm, denk aan de winter." Lekker gemakkelijk zo'n advies, maar Haak en Gabriel kunnen er wel om lachen. "Hij heeft ook wel een punt", vindt Haak. "Het zit ook een beetje tussen de oren. Hoe meer je er aan denkt, hoe heter je het krijgt." Neemt niet weg dat Haak en Gabriel met hun kleding -korte broek, hoedje- de nodige voorzorgsmaatregelen hebben genomen. Wat dat betreft nemen ze de tips van onder andere de vakbonden ter harte.

Arbeidsomstandigheden FNV Bouw let deze dagen tijdens de gebruikelijke rondjes langs bouwplaatsen extra op de arbeidsomstandigheden voor de werknemers. Werknemers moeten als de zon hoog staat, de gelegenheid krijgen de schaduw op te zoeken. Bouwvakkers moeten zorgen voor goede koeling door veel water te drinken en af en toe een ijsje te eten. Ze moeten zich goed insmeren, de huid bedekken en iets op hun hoofd doen, stelt de bond.

Een ijsje zit er voor Haak en Gabriel niet in, wel doen ze geregeld een greep in de koelbox. Haak: "Veel drinken en kalm aan doen. Dat wordt het vanzelf vier uur."

Grondwerkers in de Borculosestraat in Neede tijdens de zinderende hitte. Foto: Frans Nikkels