Nieuws Actueel

FNV dreigt V&D met rechter

Martijn Vervest 29 januari 2015

FNV Handel en CNV Dienstenbond hebben warenhuisketen V&D gesommeerd om alle eenzijdig voorgestelde wijzigingen in de arbeidsovereenkomsten met werknemers, waaronder een loonoffer, uiterlijk volgende week woensdag in te trekken. Als V&D dit niet doet, gaan de vakbonden naar de rechter, zo lieten zij donderdag weten.

Gesloopt door durfkapitalistenV&D wil geen winkels sluitenPersoneel klaagt V&D aanV&D smeekt om huurofferV&D heeft lak aan de wet

De warenhuisketen wil per 1 februari een salarisverlaging van 5,8 procent doorvoeren voor alle 5000 werknemers. Daarnaast wil het concern op andere punten de arbeidsvoorwaarden versoberen.10 procentVolgens de vakbonden betekent een en ander voor sommige werknemers dat ze wel tot 10 procent inleveren. "De afgelopen drie dagen hebben ruim 340 leden werkzaam bij V&D onze bijeenkomsten bezocht. Zij zijn vrijwel unaniem van mening dat de grote verslechteringen die V&D door wil voeren onacceptabel zijn", zegt FNV-bestuurder Niels Suijker. Zijn collega Martijn den Heijer schetst op grond van bezoeken aan filialen ook een beeld van groot verzet onder het personeel tegen het loonoffer.Geen oplossing"Daarnaast vindt men dat het geen structurele oplossing biedt voor de toekomst. Ook zijn er geen baangaranties. Bovendien heeft het loonoffer, mocht uiteindelijk toch een deel van het personeel worden ontslagen, direct gevolgen voor een eventuele WW-uitkering", aldus Den Heijer.Financiële problemenV&D zit in zware financiële problemen en ziet zich genoodzaakt om snel de kosten omlaag te brengen door te snijden in de salarissen en de huurkosten. Daarnaast is het winkelbedrijf in gesprek met de banken om de kredietkraan open te houden.InvesteringSun Capital, de eigenaar van V&D, liet donderdag via een woordvoerder weten alleen bereid te zijn "tientallen miljoenen" in de warenhuisketen te investeren als alle andere betrokken partijen de gevraagde bijdrage leveren.Mes op de keel"Sun zet het mes op de keel. Maar we laten ons niet onder druk zetten. Het gaat om oneigenlijke maatregelen met grote gevolgen voor individuele medewerkers. Bovendien geeft Sun zelf geen enkele garantie over haar eigen steun voor V&D in de komende jaren'', reageert CNV-bestuurder Den Heijer.