Nieuws Actueel

FNV eist loon voor ‘dwangarbeid’ in Dinxperlo

Van onze redactie 4 mei 2015

FNV anp

De inzet van werklozen zonder loon en met alleen behoud van uitkering moet worden gestopt. Tot die conclusie is de vakbond zaterdag gekomen na overleg met een groep werknemers. Daaruit kan volgens de bond alleen de conclusie getrokken worden dat hier sprake is van een normaal dienstverband, waarvoor een normaal loon moet worden betaald.

DwangarbeidSinds 2011 werken uitkeringsgerechtigden maximaal 32 uur per week in deze hallen, in het kader van re-integratie naar de arbeidsmarkt. De helft werkt daar langer dan een half jaar. Bij de bijeenkomst waren veertien mensen aanwezig. Zij spreken over dwangarbeid. Een aantal mensen zou niet gekomen zijn uit angst voor represailles van het ISWI, de gezamenlijke sociale diensten van Aalten en Oude IJsselstreek.

UitkeringVolgens Hans Hupkes van de FNV kan het ISWI niet volhouden dat dit een re-integratietraject is. Dat leidt hij mede af uit de lange duur van de dienstverbanden en de productiedoelen die werknemers moeten halen. Ook is een betaalde secretaresse vervangen door mensen die het werk voor een uitkering moeten verrichten. In een overleg met de wethouders Wiltink (Aalten) en Van de Wardt (Oude IJsselstreek) woensdag zal de bond zijn eisen op tafel leggen.

ArbeidsomstandighedenVoortzetting van de huidige praktijk is voor de bond onacceptabel. Ook het terugbrengen van de maximale duur tot een half jaar vindt de bond veel te karig. Hupkes zegt geschrokken te zijn van de klachten van de werknemers over de arbeidsomstandigheden in de hal in Dinxperlo. Volgens de werknemers worden de arbonormen geschonden en heerst er een keihard regime, waarbij vaak met financiële sancties wordt gedreigd. De FNV gaat een zwartboek aanleggen en heeft de werknemers gevraagd klachten te blijven doorgeven. Ook is een bedrijfsledengroep opgericht. Directeur Hendriksen van het ISWI zei eerder dat hij alle klachten serieus wil bekijken.

Ondertussen bekijken juristen van de FNV welke juridische mogelijkheden verder bestaan. Volgens de bond is de kwestie in Dinxperlo geen uitzondering, maar wordt werken zonder loon steeds gewoner. De hal in Dinxperlo is volgens Hupkes wel een van de duidelijkste voorbeelden van hoe het niet moet.

FNV overlegt woensdag met wethouders van Aalten en Oude IJsselstreek en eist dan normaal loon.