Nieuws Actueel

FNV: ingrijpen bij Blokker is nodig

Van onze redactie 18 februari 2015

,,Daarom willen we verder onderhandelen over een sociaal plan'', zei Van Lieshout. Blokker maakte vorige week maandag bekend 440 werknemers te willen ontslaan, 6% van het personeelsbestand. Het bedrijf kampt met dalende omzetten. De winkels trekken minder publiek en klanten besteden minder.

Ook CNV-bestuurder Agostino di Giacomo Russo zei op basis van de financiële en strategische informatie die Blokker woensdag verstrekte ,,in te zien dat er gereorganiseerd moet worden bij Blokker, zonder dat ik dit direct wil koppelen aan het voortbestaan van Blokker''.

Op de omvang van de banenreductie willen de bonden zich nog niet vastleggen. ,,Die staat voor ons nog ter discussie omdat wij vinden dat Blokker te veel snijdt in vaste verkoopmedewerkers'', aldus FNV-bestuurder Van Lieshout.

Beide bestuurders wijzen er overigens op dat het uiteindelijk aan de ondernemingsraad van Blokker is om ,,het nut en de noodzaak'' van de reorganisatie te beoordelen.

Flexibilisering De vakbonden maken zich grote zorgen over de flexibilisering van de werktijden die Blokker wil doorvoeren. Zij vrezen dat werknemers ,,kleine contracten'' krijgen waar nauwelijks van valt te leven.

,,Als FNV vinden we dat je moet kunnen rondkomen van je baan in de detailhandel. Bovendien vinden wij dat vaste verkoopmedewerkers van essentieel belang zijn voor de dienstverlening aan klanten en daarmee voor de toekomst van Blokker'', aldus Van Lieshout. Ook voor het CNV is dit een belangrijk punt, zei Di Giacomo Russo. De bonden wachten nieuwe voorstellen van Blokker af. ,,Naar aanleiding daarvan beslissen we hoe we verdergaan'', aldus Van Lieshout.

Blokker heeft in Nederland 500 eigen winkels en honderd franchisewinkels. Bij de huishoudketen werken circa 7.200 mensen.