Nieuws Actueel

FNV klaagt Qatar aan bij Hof van Justitie

Van onze redactie 11 november 2014

Uitbuiting FNV-secretaris Ruud Baars is zondag teruggekeerd van een inspectiereis. Qatar had na eerder kritiek beterschap beloofd. Volgens Baars is dat zeker niet het geval, worden mensenrechten geschonden. "Vakbondswerk is er verboden, de bouwvakkers worden uitgebuit en leven er onder beroerde omstandigheden.''

Kamervragen Naar aanleiding van zijn bevindingen stelt de PvdA Kamervragen. Kamerlid John Kerstens wil dat minister Koenders (PvdA, buitenlandse zaken) actie onderneemt in Europa en richting de VN. Hij moet wat Kerstens betreft ook in gesprek met de Fifa, via de KNVB.

Slavernij "Wat in Qatar gebeurt is onverantwoord en onbegrijpelijk. We moeten nu echt iets gaan doen. Honderden bouwvakkers die werken aan de stadions zijn al omgekomen. Wat daar gebeurt is een moderne vorm van slavernij. We willen de uitwassen in de naaiateliers in Bangladesh niet, deze vorm van uitbuiting in Qatar is even verwerpelijk. Het gaat wel vaker fout bij grote sportprojecten: denk aan het WK in Brazilië en de winterspelen in Sotsji. Maar Qatar slaat echt alles."

Sterfgevallen Volgens FNV-secretaris Ruud Baars zijn de leef- en werkomstandigheden van de bouwvakkers schrijnend. De gastarbeiders komen uit landen als India, Sri Lanka, Pakistan, Bangladesh en Nepal. Het aantal sterfgevallen is nog altijd torenhoog, zegt Baars.

"Het is moeilijk om exacte cijfers te achterhalen, het ministerie van werkgelegenheid in Qatar geeft ze niet. Maar volgens de gegevens die we van de ambassades hebben gekregen, zijn er al ruim 900 mensen omgekomen. In minder dan 2 jaar."

Uitputting De meeste bouwvakkers sterven van uitputting. "Ze wonen zo beroerd dat ze niet kunnen herstellen. Ze werken 60 uur per week, de temperaturen liggen tussen 40 en 50 graden. De discussie bij de Fifa gaat over de vraag of je bij grote hitte wel kan voetballen. Het is eigenlijk te tragisch voor woorden dat er niet nagedacht wordt over de vraag of je bij grote hitte wel onder deze omstandigheden kan bouwen."