Nieuws Actueel

FNV over de metaal-cao: 'Het is buigen of barsten'

Caroline Spilt 28 april 2015

De spanning in de branche voor grootmetaal (metalektro) stijgt nu de betrokken partijen dinsdag voor de vierde en tevens laatste keer aan de onderhandelingstafel plaatsnemen om tot een akkoord te komen over een nieuwe cao. Volgens vakbond FNV is het buigen of barsten, zo meldde een woordvoerder voorafgaand aan de gesprekken waaraan ook vakbonden CNV en De Unie deelnemen.

De onderhandelaars van de bonden zetten onder meer in op een looneis van 3 procent met een minimum van 900 euro voor iedereen. Volgens FNV maken de meeste bedrijven in de sector weer volop winst en zorgt de lage euro voor extra export. "De koek kan en moet eerlijk verdeeld worden", meent de bond. Ook staan de bonden voor een meer flexibele invulling van de werktijden.

MuurvastNa drie onderhandelingsronden staat de teller nog altijd op 0 procent, waarmee de onderhandelingen muurvast lijken te zitten. De cao in de metalektro omvat de grote werkgevers als ASML en DAF en bedrijven uit de scheepsbouw en daarbij circa 150.000 werknemers.

Geklapte onderhandelingenVorige maand klapten de cao-onderhandelingen met betrekking tot 300.000 werknemers in de kleinmetaal, nadat de bonden na vijf onderhandelingsronden het eindbod van de werkgevers naast zich hadden neergelegd. Inclusief metalektro dreigen straks circa 500.000 werknemers zonder cao te zitten.

StakingenDoor die afgebroken onderhandelingen en de huidige impasse bij metalektro neemt daarmee de dreiging van stakingen toe. Ook de FNV sprak over mogelijke acties, maar wilde niet te ver op de onderhandelingsronde van dinsdag vooruitlopen.