Nieuws Actueel

FNV trekt ten strijde tegen graaiende bestuurders

Van onze redactie 18 april 2015

Image 4864029

"Bestuurders van ING, ABN, Aegon of andere financiële instellingen zien hun medewerkers als een kostenpost. Die mentaliteit moet veranderen", vindt FNV-voorzitter Ton Heerts.

Maandag trekt de vakbond naar de Amsterdamse Zuidas, om banken, verzekeraars en andere ondernemingen met 'graaiende' bestuurders ter verantwoording te roepen.

Petitie Heerts overhandigt een petitie van FNV Finance waarin het management wordt opgeroepen af te zien van 'bestaande of toe te kennen forse salarisverhogingen'. Mede op die manier zou het vertrouwen in een 'mooie sector waar het prettig werken is' weer kunnen worden hersteld.

Vrijdag hadden al meer dan 1.000 werknemers de petitie ondertekend. "Dat is echt veel in die sector", zegt Heerts trots. "Gewone medewerkers worden op de uitwassen aangesproken, terwijl ze er niets aan kunnen doen."

ING "Het is niet zo dat we als FNV de totale jacht hebben geopend op de banken of verzekeraars", zegt Heerts op het hoofdkantoor van de FNV in Woerden. "Maar neem nou het inmiddels opgeloste geval van ING, waar in een interne notitie duidelijk werd dat langdurige flexwerkers nog voor 1 juli ontslagen worden, omdat ze na die datum recht hebben op een transitievergoeding. Dat uitgelekte memo moest binnen het management blijven. Die managers praten over personeel als handelswaar. Maar ze hebben het over mensen van vlees en bloed."

Personeel wordt gezien als een kostenpost, een risicofactor, terwijl de managers er zelf dik op vooruit gaan, vindt de voorzitter.