Nieuws Actueel

FNV viert Dag van de Arbeid groots

Caroline Spilt 23 april 2015

Img 190911 036 online Bild

De FNV organiseert op 1 mei een grote manifestatie bij het Martin Luther Kingpark in Amsterdam. De vakbeweging verwacht duizenden mensen bij deze poging om de viering van de Dag van de Arbeid nieuw leven in te blazen. Dat maakte FNV-bestuurder Gijs van Dijk donderdag bekend.

De bond wil er een eigentijdse viering van maken, met livemuziek. Het evenement moet ook interessant zijn voor families met kinderen. Werk en arbeid vormen het centrale thema. Daarbij wordt extra aandacht besteed aan sectoren waar FNV momenteel actievoert. Het collectief zingen van het bekende arbeiderslied De Internationale staat overigens niet op het programma.

PolitieVanaf het RAI-gebouw in Amsterdam trekt volgende week vrijdag een grote stoet in een mars naar het festivalterrein. Volgens Van Dijk zullen zeker honderd politiewagens meerijden. De politie voert de laatste weken immers ook actie voor een betere cao. Daarnaast gaan er boten vanaf het Rokin naar het Martin Luther Kingpark.

Groots gevierdFNV-voorzitter Ton Heerts kondigde in januari al aan dat de bond de 1 meiviering groots wilde aanpakken. Dit omdat ruim 600.000 mensen nog altijd geen baan hebben en velen iedere dag maar weer moeten afwachten of ze de dag daarop nog werk hebben, aldus de bond.

Officiële feestdagDe eerste mei is, anders dan in Nederland, in veel landen een officiële feestdag. Het was vroeger ook een van de voornaamste feestdagen van de communistische Sovjet-Unie. Wereldwijd is de dag nog steeds aanleiding voor betogingen van vooral werknemers in de industrie.