Nieuws Actueel

FNV vindt: gemeenten moeten betalen

Van onze redactie 12 mei 2015

FNV anp

Beide partijen hebben een eerste ontmoeting achter de rug naar aanleiding van de commotie over het werken zonder loon. In twee fabriekshallen in Ulft en Dinxperlo verrichten tachtig mensen onbetaalde arbeid, met als doel terugkeer naar de arbeidsmarkt.

MinimumloonDe FNV vindt dat de mensen het minimumloon moeten krijgen. Hans Hupkes (FNV) zegt dat dit met terugwerkende kracht moet gebeuren, omdat al jaren sprake is van een arbeidsrelatie. Tijdens het gesprek heeft de bond er ook op gewezen dat de gemeenten mogelijk werkgeverslasten en boetes moeten afdragen. Dat zou de gemeenten tonnen kunnen kosten.

In de afgelopen jaren hielden zij 5 ton per jaar over aan de inzet van werklozen. Dat geld gebruikten zij voor het werk van de sociale diensten.

VoortzettingOnduidelijk is of het verplicht werken voor een uitkering volgend jaar wordt voortgezet. De sociale diensten van Aalten en Oude IJsselstreek stoppen eind dit jaar hun samenwerking en zoeken dan aansluiting bij andere gemeenten.

De FNV schreef onlangs dat het met de gemeenten wil kijken naar een ander model dat bijstandsgerechtigden ‘fit’ houdt. Hupkes zegt dat de FNV niet alleen naar de toekomst wil kijken, maar genoegdoening voor het verleden net zo belangrijk vindt.

Begin juni is er een volgend gesprek. Voorzitter Peter van de Wardt van het ISWI, de gezamenlijke sociale diensten, was niet voor commentaar bereikbaar.

Lees ook: FNV eist loon voor ‘dwangarbeid’ in DinxperloFoto: ANP