Nieuws Actueel

FNV-voorzitter slikt dreigtaal richting ZZP'er in

Rik Nizet 13 juni 2015

Zzp ondernemen tevreden groot

FNV-voorzitter Ton Heerts betreurt het dat hij in een interview deze week de indruk heeft gewekt dat hij de aanval inzet op zelfstandigen. Dat heeft hij per brief aan zijn achterban laten weten. Een aantal FNV-bonden was kritisch over de uitspraken. FNV Zelfstandigen betitelde deze zelfs als "een forse uitglijder''.

De vakbondsvoorzitter uitte dinsdag in ongekend felle bewoordingen zijn zorgen over aanvallen op het sociaal stelsel. Daarmee wekte hij ook de indruk dat hij de aanval inzet op ZZP'ers, en dat de FNV de zelfstandigenaftrek in zijn geheel zou willen afschaffen.

SchijnzelfstandigheidIn de brief neemt Heerts afstand van het beeld dat hij de zelfstandigen zou willen aanpakken, schrijft FNV Zelfstandigen op zijn website. "Niet zelfstandigen, maar schijnzelfstandigheid door opdrachtgevers en werkgevers die niet fatsoenlijk willen betalen voor arbeid, zijn het probleem", aldus Heerts.

Fel tegenstanderFNV-voorman Ton Heerts is fel tegenstander van sociale voorzieningen voor ZZP'ers. Heerts wil geen verdere hervormingen, zegt hij in een interview met Het Financieele Dagblad. Hij denkt dat het "sociale stelsel wordt vernietigd'' als zelfstandigen gebruikmaken van voorzieningen voor arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en ziekte. "Werkgevers en politieke partijen die daarvoor pleiten, zetten de bijl aan de wortel van de verzorgingsstaat waar we honderd jaar voor gestreden hebben.''