Nieuws Actueel

FNV vreest 'hardliners' KLM

Lotte Grimberg 16 oktober 2014

Vakbond FNV Bondgenoten vreest dat KLM er hard in zal gaan bij de komende cao-onderhandelingen. Het vertrek van topman Camiel Eurlings toont aan dat de 'hardliners' de strijd binnen de KLM-top in hun voordeel hebben beslecht, zei bestuurder Jan van den Brink donderdag.

GerustHoewel de president-directeur bij KLM niet aan tafel zit bij cao-besprekingen, probeerde Eurlings volgens Van den Brink wel de spanning van het overleg af te halen. "Hij heeft mij altijd beloofd dat wij er samen wel uit zouden komen'', aldus de bestuurder. "Hoe zijn opvolger het gaat doen weet ik niet, want die ken ik nog niet zo goed, maar ik ben er niet gerust op.''

LuchtvaartgroepVan den Brink sprak al eerder zijn zorg uit over de toon van Air France-KLM tegen het personeel. Nadat de luchtvaartgroep vorige maand een nieuwe strategie had gepresenteerd, kwamen de Franse piloten in opstand. Zij voelden zich overvallen door de plannen om prijsvechter Transavia de komende jaren in omvang te verdubbelen.

Wisseling van de wachtOok voorzitter Reinier Castelein van vakbond De Unie toonde zich woensdagavond in Nieuwsuur bezorgd over de wisseling van de wacht aan de top van KLM. Hij benadrukte dat Eurlings zich altijd sterk heeft ingezet om gedwongen ontslagen bij KLM te voorkomen. Of zijn opvolger Pieter Elbers die lijn vasthoudt, moet volgens Castelein nog blijken.

VerfCabinevakbond VNC wacht de daden van Elbers af, aldus voorzitter Annette Groeneveld. "Hij heeft aangegeven op korte termijn met de bonden om tafel te willen. Dat lijkt ons een goede zaak'', zei zij. Groeneveld wees er verder op dat Elbers in de oude situatie al de operationele leiding had bij KLM. "Dus dat loopt allemaal wel door.'' De rol van Eurlings als belangenbehartiger in Parijs, Den Haag en Brussel is "niet uit de verf gekomen'', meent de VNC.