Nieuws Actueel

FNV wil compensatie voor postbodes

Lotte Grimberg 9 september 2015

Postbezorgers die de afgelopen tijd voor PostNL pakjes hebben rondgebracht toen de - beter betaalde - zelfstandige pakketbezorgers staakten, moeten daarvoor worden gecompenseerd. ,,Gelijk loon voor gelijk werk'', zei FNV-bestuurder Etienne Haneveld woensdag.

De zelfstandige pakketbezorgers voerden in juli een aantal dagen actie. De vakbonden hadden namens hen een akkoord bereikt over de mogelijkheid om bij PostNL in vaste dienst te komen, maar zij waren niet tevreden over de arbeidsvoorwaarden. Om de gevolgen van de staking te beperken, kregen postbezorgers pakketjes mee.

ZZP-chauffeur"Wij hebben ons tijdens de acties hard gemaakt voor een hoger salaris voor de zzp-chauffeurs'', zei Haneveld. ,,Maar vervolgens omzeilde PostNL de acties door goedkopere postbezorgers hun werk te laten doen.'' FNV wil dat PostNL het geld dat het zo in eigen zak kon houden, uitbetaalt aan de postbezorgers.

Volgens FNV hebben de bezorgers voor hun extra inspanningen cadeaubonnen gekregen en een navulbare waterfles. ,,Dit staat natuurlijk totaal niet in verhouding tot een normaal loon voor het wegbrengen van pakketten'', aldus de FNV-bestuurder. Als PostNL niet binnen twee weken over de brug komt, dreigt een gang naar de rechter.