Nieuws Actueel

Focus op Fed

Caroline Spilt 28 september 2015

Beleggers zullen deze week vooral uitkijken naar een reeks toespraken van bestuurders van de Federal Reserve en het Amerikaanse banencijfer dat vrijdag wordt gepubliceerd. Ook komen er veel belangrijke macro-economische gegevens naar buiten, onder meer uit China.

Het hoogtepunt van de beursweek wordt gevormd door het banenrapport uit de Verenigde Staten. Mede aan de hand van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt bepaalt de Amerikaanse centrale bank zijn rentebeleid. Als de banengroei beter uitvalt dan verwacht, kan dat aanleiding zijn voor de Fed om volgende maand of in december de rente te verhogen. In september werd nog afgezien van een renteverhoging.

FedVeel beleidsmakers van de Fed houden deze week toespraken, onder wie voorzitter Janet Yellen op woensdag. Yellen liet vorige week weten te verwachten dat de Fed nog dit jaar de rente zal gaan verhogen. Verder zullen ook vicevoorzitter Stanley Fischer en andere bestuurders van de Fed spreken.

ChinaUit China komen donderdag cijfers over de bedrijvigheid in de industrie en dienstensector. Signalen over een verder afkoelende Chinese economie zorgen al enige tijd voor nervositeit op de markten. Ook worden die dag gegevens gepubliceerd over de industrie in Europa en de VS.

Tevens zullen deze week cijfers naar buiten worden gebracht over onder meer de Amerikaanse consumentenbestedingen, de huizenmarkt in de VS, de Duitse inflatie, winkelverkopen en werkloosheid. Daarnaast komt data over de werkloosheid en inflatie in het eurogebied.

DieselschandaalDe ontwikkelingen rond het dieselschandaal bij Volkswagen zullen wederom om aandacht vragen. Vrijdag na het slot van de Europese beurshandel benoemde het Duitse autoconcern Porsche-chef Matthias Müller tot nieuwe bestuursvoorzitter. Hem wacht de zware taak het vertrouwen te herstellen in het bedrijf na het gesjoemel met emissiewaarden.

EuropaDe Europese aandelenbeurzen lieten vrijdag een stevige herstelrally zien na de zware verliesbeurt een dag eerder. De AEX-index in Amsterdam eindigde 3,2 procent hoger op 422,80 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 3,1 procent.

Wall StreetWall Street toonde echter een wisselend beeld. De Dow-Jonesindex sloot 0,7 procent hoger op 16.314,67 punten. De S&P 500 daalde 0,1 procent tot 1931,34 punten en de Nasdaq verloor 1 procent tot 4686,50 punten.