Nieuws Actueel

Fondsbeheerders voorspellen duikeling beurzen

Van onze redactie 5 juli 2015

Image 5058023

De AEX in Amsterdam sloot vrijdag 0,6 procent lager op 474,14 punten en de MidKap verloor 0,4 procent op 703,09 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs boekten verliezen tot 0,7 procent. Wall Street was vrijdag gesloten.

Met het 'nee' is de positie van het land binnen de eurozone in feite onhoudbaar geworden, maar ook een 'ja' had niet vanzelf geleid tot een akkoord met de geldschieters. Een woordvoerder van de Griekse regering zei dat nu alles op alles moet worden gezet om snel tot een akkoord te komen. ,,De Griekse bevolking wil, hoe men ook gestemd heeft, dat de banken weer open gaan''.

Twijfel

,,De markten hebben een 'nee' nog niet in de koersen verwerkt'', zei beleggingsstrateeg David Joy van Ameriprise Financial, dat een vermogen van 815 miljard euro beheert. ,,Met deze uitkomst zullen de markten nog sterker dalen dan een week geleden''. Volgens Joy brengt het Griekse 'nee' twijfel met zich mee over de houdbaarheid van de monetaire unie op de lange termijn.

De Euro Stoxx 50-index, waarin vijftig grote bedrijven uit de eurozone zijn opgenomen, staat momenteel 10 procent lager dan het hoogste punt in zeven jaar dat in april werd bereikt. Dat is een aanzienlijk minder heftige daling dan in 2010 toen Griekenland zijn eerste steunpakket kreeg. Destijds kelderde de index 17 procent in minder dan zes weken.

Goldman Sachs

Goldman Sachs voorspelde onlangs dat de Euro Stoxx 50 bij een 'nee' terugvalt tot 3150 punten, ofwel een verlies van 8,5 procent ten opzichte van de slotkoers afgelopen vrijdag.

,,Niemand weet hoe een 'nee' geïnterpreteerd moet worden'', zei Asoka Wöhrmann. Hij is als hoofd beleggingsstrategieën van de vermogensbeheerafdeling van Deutsche Bank mede-verantwoordelijk voor een vermogen van 1,25 biljoen euro. ,,Ik betwijfel dat de geldschieters zullen buigen en Tsipras heeft zijn laatste troef gespeeld''.