Nieuws Actueel

Foodwatch: Stop met piepkleine lettertjes

Rik Nizet 22 januari 2015

Letters op voedsel-etiketten moeten minstens even groot zijn als in boeken en kranten. Daarvoor pleit consumentenorganisatie foodwatch. Die vindt ook dat voedsel-etiketten "eerlijker'' moeten.

De organisatie heeft een actieplan opgesteld met daarin vijftien punten waarop etiketten op voedingsproducten moeten verbeteren. De organisatie roept minister Edith Schippers van Volksgezondheid donderdag op dit plan uit te voeren.

Zo wil foodwatch een verbod op afbeeldingen die het product mooier of beter voorstellen dan het is. Ook wil de organisatie dat op een etiket duidelijk staat hoeveel van een aangeprezen ingrediënt in het product zit. Nu kan het voorkomen dat een product dat 'bospaddenstoelensoep met cantharellen' heet, bij nadere inspectie slechts 0,1 procent cantharellen bevat.

'Geen plan'De organisatie verwijst naar een belofte van minister Schippers in 2013 om een actieplan tegen misleidende marketing te maken. "We hebben nog geen plan gezien'', aldus een woordvoerster. De organisatie vindt het tijd dat de belofte wordt waargemaakt.

De voedselorganisatie wil dat de minister strengere wettelijke eisen invoert, maar ook dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) harder ingrijpt. Om de actie kracht bij te zetten heeft foodwatch een petitie opgesteld. Mensen kunnen deze petitie op de website van de organisatie tekenen.