Nieuws Actueel

Fooi in de horeca

Martijn Vervest 18 augustus 2015

Ober promo groot

Een tijdje terug was er een opvallend nieuwsbericht dat breed werd uitgemeten. Presentator Dennis Weening gaf 1.000 euro fooi aan een serveerster op een Amsterdams terras. Zoals velen direct vermoedden, bleek het geven van de exorbitante fooi een reclamestunt te zijn. Het is duidelijk dat 1.000 euro wat aan de hoge kant is voor een fooi. Maar wat is eigenlijk gebruikelijk als het om een extra beloning voor horecapersoneel gaat?Wie krijgt er fooi?Fooi wordt doorgaans gegeven aan mensen in beroepsgroepen, die een niet al te hoog inkomen hebben en met contant geld werken. Het lijkt enigszins willekeurig aan wie we gebruikelijk fooi geven. Een taxichauffeur krijgt vaak wel fooi, maar een kapper weer niet. De meest gebruikelijke plek om fooi te geven is echter in de horeca. En dat is maar goed ook, want wie in de bediening werkt, is in veel gevallen werkzaam via een uitzendbureau en krijgt niet erg veel betaald.Hoeveel fooi moet ik geven?In Nederland is een fooi een blijk van waardering voor de goede service. Het is gebruikelijk om een fooi van tussen de vijf en tien procent van de rekening te geven. Maar meestal volstaat het om de rekening af te ronden naar een mooi rond bedrag. Fooien worden doorgaans verzameld in een fooienpot en verdeeld over het gehele personeel, ook de mensen in de keuken. Als je de fooi via je betaalpas geeft, is het nog maar de vraag of het geld ook bij het personeel terecht komt.Fooi in het buitenlandIn Nederland is het geven van een fooi nog redelijk optioneel. In andere landen is het min of meer verplicht. In de VS en Canada wordt restaurantpersoneel zeer slecht betaald in de veronderstelling dat ze hun loon kunnen aanvullen met fooi. In landen als Frankrijk en Groot-Brittannië is de fooi inbegrepen in de prijs en kijkt men raar op als je extra geld geeft. In Japan wordt het zelfs als een belediging ervaren als je fooi geeft. Handig dus om even uit te zoeken voor je op vakantie gaat.