Nieuws Actueel

Fors minder bedrijven op de fles

Rik Nizet 5 oktober 2015

Fors minder faillissementen horeca groot

Het aantal faillissementen in Nederland is in de eerste negen maanden van dit jaar met 27 procent gedaald ten opzichte van de vergelijkbare periode in 2014. Faillissementsdossier.nl maakte maandag bekend dat het aantal zaken dat op de fles gaat echter nog altijd drie keer zo hoog is als in 2007, het laatste jaar voordat de crisis uitbrak.

Dit jaar gingen tot nu toe 5589 bedrijven en instellingen failliet. In de eerste drie kwartalen van 2007 waren dat er nog 1771. Volgens Faillissementsdossier won de afname in het derde kwartaal aan vaart met 35 procent minder bankroete bedrijven dan een jaar eerder.

ConsumentenvertrouwenDe daling is te danken aan het herstel van de economie en een stijging van het consumentenvertrouwen "onder meer als gevolg van de lage energieprijzen en de stijging van de koopkracht''.

HorecaVooral in de horeca gingen minder bedrijven onderuit. De hotelsector stond er aanzienlijk beter voor met 40 procent minder faillissementen, op de voet gevolgd door cafetaria's en ijssalons (min 35 procent). Bij cafés bleef de daling "relatief beperkt'' tot 25 procent. Ook in de bouw en de detailhandel waren er fors minder faillissementen, respectievelijk 27 procent en 25 procent.

Opvallend was volgens de onderzoekers de toename van het aantal failliete schoenenwinkels. Terwijl aanzienlijk minder kledingwinkels (min 30 procent) het loodje legden, verdubbelde het aantal failliete schoenenwinkels tot 34.