Nieuws Actueel

Fors verlies voor SNS

Caroline Spilt 2 april 2015

Sns private bank

SNS Reaal heeft in 2014 een nettoverlies geleden van 712 miljoen euro. Dit kwam vooral door afschrijvingen bij het verzekeringsonderdeel, dat in de loop van dit jaar wordt verkocht aan de Chinese verzekeraar Anbang. Dat maakte de genationaliseerde bank en verzekeraar donderdag bekend.

Lees ook:

SNS wil simpele bank zijn

SNS Bank, dat voorlopig in handen van de overheid blijft, haalde vorig jaar een nettowinst van 151 miljoen euro. Die winst werd gedrukt door de eenmalige bijdrage aan de nationalisering van SNS Reaal en een afschrijving. Zonder eenmalige posten steeg de nettowinst met 31 miljoen euro ten opzichte van 2013, naar 294 miljoen euro.

VivatVerzekeringsonderdeel Vivat eindigde 2014 door incidentele kosten 605 miljoen euro in het rood. Gecorrigeerd voor eenmalige uitgaven zakte de nettowinst van het moederbedrijf van Reaal Verzekeringen en Zwitserleven met 37 procent naar 85 miljoen euro.

DijsselbloemMinister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) maakte in februari bekend dat Vivat wordt verkocht aan Anbang. SNS gaf donderdag aan dat de verkoop waarschijnlijk in het derde kwartaal wordt afgerond. SNS Bank wordt vervolgens overgedragen aan de Nederlandse staat, waarna SNS Reaal wordt ontmanteld. Die transacties zorgen naar verwachting in 2015 voor een aanzienlijk boekverlies.

Nieuwe klantenSNS Bank kreeg er vorig jaar per saldo 98.000 nieuwe klanten bij en wist zijn marktaandeel op het gebied van hypotheken te verdubbelen naar bijna 4 procent. De bank beheerde bijna 11 procent van de totale particuliere spaartegoeden in Nederland. De bank profiteert dit jaar naar verwachting van het economisch herstel, waardoor afschrijvingen op leningen 'geleidelijk' kunnen dalen.

Voor Vivat blijven de marktomstandigheden moeilijk, verwacht SNS. In de eerste maanden van het jaar vielen de ontwikkelingen op de financiële markten mee, maar de lage rente blijft een probleem voor de verzekeraar.