Nieuws Actueel

Forse stijging van aantal aanmeldingen TU Delft

Van onze redactie 8 mei 2015

Image 4909829

De cijfers laten zien dat de TU Delft het komende jaar een stijging van enkele procenten kan verwachten in het aantal eerstejaars bachelorstudenten. Die stijging zit vooral bij Bouwkunde en Werktuigbouwkunde. Vorig jaar was er ook al een stijging te zien van enkele honderden aanmeldingen.TekortDe studentenraad riep het TU-bestuur vorig jaar op om de groei van het aantal studenten af te remmen. Die groei zou resulteren in een tekort aan werkruimte, docenten en plekken in de collegezaal. ,,Er zijn wel dingen verbeterd,'' zegt Ellen Tolboom van de studentenraad. De raad heeft voor nu nog geen standpunt ingenomen. ,,Binnenkort gaan we weer het gesprek aan over de capaciteit.''

De groei afremmen kan worden gerealiseerd door voor volgend studiejaar een maximum aantal studenten vast te stellen met een numerus fixus (een vastgesteld aantal) voor de populairste opleidingen. Momenteel hanteren drie opleidingen zo'n numerus fixus.,Aankomende eerstejaarsstudenten moeten voor 1 mei drie opleidingen opgeven die ze mogelijk willen doen. Bij die opleidingen doen zij dan een studiekeuzecheck en krijgen zij advies over hun keuze. Vervolgens schrijven ze zich in de zomer in bij een opleiding,'' legt een woordvoerder van de TU Delft uit.

Het aantal inschrijvingen kan uiteindelijk meevallen. ,,Sommige scholieren gaan uiteindelijk toch niet studeren, halen hun examen niet of kiezen een andere opleiding of universiteit of een hogeschool. De huidige cijfers laten dus niet goed zien hoeveel studenten uiteindelijk een opleiding bij de TU Delft gaan doen. We weten ook nog niet of de invoering van het leenstelsel de inschrijvingen gaat beïnvloeden.''Overigens is de TU niet de grootste stijger: dat is de Universiteit Maastricht. Ook de Universiteit van Tilburg stijgt flink.