Nieuws Actueel

Forse verliezen door zorgen om wereldeconomie

Van onze redactie 10 september 2015

Image 5229228

De AEX-index koerste 1,6 procent lager op 436,83 punten en de MidKap verloor 1,8 procent tot 646,53 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt, Londen en Parijs moesten tussen 0,7 en 1,1 procent terug.

,,De winsten in Europa liepen woensdagmiddag al terug door de vrees dat de Amerikaanse rente volgende week mogelijk wordt verhoogd, en worden nu volledig ingeleverd. Verder lieten de Chinese producentenprijzen de grootste daling in zes jaar zien en namen de Japanse machineorders onverwacht af", aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

KPN

TNT (plus 0,1 procent), dat door het overnamebod van branchegenoot FedEx al maanden vrij waardevast is, was de enige stijger in de AEX. Verzekeraar NN leed het kleinste verlies, gevolgd door supermarktconcern Ahold en uitzender Randstad).

De sterkste daler onder de hoofdfondsen was telecomconcern KPN (min 5,3 procent). Beleggers reageerden negatief op het bericht dat grootaandeelhouder América Móvil opnieuw een lening uitgeeft die aan het einde van de looptijd wordt afgelost in aandelen KPN. Philips daalde 1,4 procent. Het elektronicaconcern gaf geen commentaar op de vermeende interesse van het bedrijf in een groot belang in het Zuid-Koreaanse Coway.

In de MidKap raakte BE Semiconductor Industries (Besi) 21,5 procent aan beurswaarde kwijt. De toeleverancier aan de chipindustrie waarschuwde dat de kwartaalomzet lager zal uitvallen dan eerder gedacht. Besi snijdt ook verder in het personeelsbestand.

Euro

E.ON verloor in Frankfurt bijna 7 procent. Het Duitse energieconcern ziet af van de geplande afsplitsing van zijn kerncentrales en verwacht dit jaar een fors verlies te lijden als gevolg van de lage energieprijzen.

De euro was 1,1205 dollar waard, tegen 1,1155 dollar bij het Europese slot op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent duurder op 44,42 dollar. Brentolie steeg 0,2 procent in prijs en kostte 47,63 dollar per vat.