Nieuws Actueel

Forse verliezen op beurzen door Grieken

Van onze redactie 29 juni 2015

Image 5041964

De AEX-index in Amsterdam eindigde 3,5 procent lager op 477,15 punten. De MidKap daalde 2,7 procent tot 711,78 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs koersten tot 3,7 procent lager en de beurs in Londen daalde 2 procent. In Milaan en Madrid stonden minnen op de borden tot 5,2 procent.

De beurs in Griekenland blijft de komende week gesloten, net als de Griekse banken. De Griekse overheid heeft de financiële sector op slot gegooid om te voorkomen dat het land omvalt door de enorme uitstroom van kapitaal van de afgelopen tijd. Het besluit volgt op de aankondiging van de Europese Centrale Bank (ECB) dat de noodsteun die aan de Griekse banken kan worden verleend niet verder wordt uitgebreid.

Referendum

Griekenland, dat afgelopen weekeinde zijn geldschieters schoffeerde door een referendum voor te stellen, is volgens sommige politici nog niet compleet afgeschreven. Eurocommissaris Pierre Moscovici (Economie en Financiën) stelde tegenover de Franse radio dat er nog ruimte is voor verdere onderhandelingen.

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie gaf aan zich ,,een beetje verraden'' te voelen door Athene. De Duitse bondskanselier Angela Merkel vindt dat de Grieken zelf zullen moeten bewegen om uit de impasse te komen. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem meldde dat een Grieks vertrek uit de euro nog te vermijden valt.

Dalers

Banken en verzekeraars stonden bij de sterkste dalers in Amsterdam. ING (min 5,5 procent) bungelde onderaan in de AEX, die geen enkele stijger kende.

Ook elders in Europa behoorden banken tot de grootste verliezers. Zo moest Barclays in Londen 3 procent achteruit, in Frankfurt daalden Commerzbank en Deutsche Bank tot 5,8 procent en verloren Crédit Agricole, BNP Paribas en Société Générale in Parijs tot 5,3 procent.

De euro noteerde 1,1178 dollar, tegen 1,1170 dollar bij het slot in Europa vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 2 procent tot 58,45 dollar. Brent zakte 2,1 procent tot 61,90 dollar.