Nieuws Actueel

Forse winstgroei door zwakke kroon

Rik Nizet 22 april 2015

De Zweedse vrachtwagen- en machinefabrikant Volvo heeft de winst afgelopen kwartaal bijna verviervoudigd tot omgerekend 456 miljoen euro. De omzet nam met 14 procent toe tot ruim 8 miljard euro, maakte het bedrijf woensdag bekend.

Volvo, dat overigens geen banden meer heeft met de gelijknamige autofabrikant, profiteerde onder meer van gunstige wisselkoersontwikkelingen. De Zweedse kroon is het afgelopen jaar sterk in waarde gedaald ten opzichte van andere valuta's. Zonder dat stuwende effect zou de omzet met 1 procent zijn gedaald.

StabielHet aantal afgeleverde vrachtwagens was met ruim 48.000 vrijwel stabiel vergeleken met een jaar eerder. Volvo ontving de afgelopen periode orders voor bijna 57.000 trucks, meer dan een jaar eerder. Het aantal bestellingen voor machines nam daarentegen met een kwart af tot iets minder dan 15.000.

Vooral de Chinese markt voor bouwmachines is momenteel erg zwak, zei financieel directeur en waarnemend topman Jan Gurander in een toelichting op de cijfers. Wat vrachtwagens betreft, is vooral de Braziliaanse markt een punt van zorg. In Noord-Amerika blijft de vraag naar trucks zich sterk ontwikkelen. In Europa is sprake van een stabiele markt.

Volvo maakte verder bekend dat het bedrijf vanaf oktober geleid wordt door Martin Lundstedt. Hij vervangt topman Olof Persson die onder druk stond wegen tegenvallende resultaten. Lundstedt is afkomstig van concurrent Scania waar hij ook al de hoogste baas is. Tot zijn aantreden past Gurander op de winkel.