Nieuws Actueel

Fort Boyard: walging en frustratie

Van onze redactie 1 november 2014

Ymke Wieringa van Team TV- vrouwen bungelt aan een enorm rad, hoog boven het tijgerverblijf in Fort Boyard. "Ik heb geen kracht in mijn armen, ik heb geen kracht in mijn armen", jammert ze, terwijl beneden een woest gebrul opstijgt.

Mounira Mansour van Team Fashion heeft het bij een volgende opdracht op de binnenplaats van het fort ook niet makkelijk. Ze fungeert als levend gewicht aan een weegschaal en vliegt – als ze het van het contragewicht verliest – razendsnel de lucht in. Hulpeloos bungelend in haar tuigje checkt ze snel haar nagels. Zitten ze er nog allemaal aan? Prioriteiten stellen heet dat.

Tranen Kandidaten die gillend hun angsten voor enge dieren of grote hoogte aangaan: het is lopendebandwerk voor de Franse ploeg die op het fort in de Atlantische Oceaan al 20 jaar lang internationale tv-ploegen ontvangt. Maar voor de verse semi-BN'ers is het een groot avontuur.

Voor presentatrice Kee Huidekoper, ingedeeld in team TV-vrouwen, had haar deelname wel iets te licht ingeschat, geeft ze na een bikkelharde spelronde toe. Tranen bij een opdracht met enge beestjes had ze van zichzelf niet verwacht. "Ik dacht dat ik alles durfde, maar dat viel vies tegen. Ik werd overvallen door een golf walging en frustratie. Ik schaamde me dood, maar ach, de regisseur is er vast blij mee."

Musicalster Freek Bartels maakt dit seizoen zijn presentatiedebuut bij de show, naast Lauren Verster, die de vorige editie presenteerde met Gerard Ekdom. Toen hij werd gevraagd, geloofde hij het eerst niet, zegt de musicalster. "Ik dacht dat ze me als kandidaat wilden. Maar presenteren? Ik?"

Het is wel even wennen, geeft hij toe. "Hoe wil ik overkomen, waar moet ik staan? Er zijn tienduizend dingen waar ik rekening mee moet houden. Gelukkig heb ik een grote steun aan Lauren en ook aan de Franse ploeg. Je kunt echt merken dat ze dit al jaren doen, ze waren zo goed op de hoogte. Ze wisten wie ik was en dat het mijn eerste keer was, zo professioneel. In dat opzicht voelde het als een warm bad."

Fort Boyard, vanaf maandag 3 november bij AvroTros, NPO 3, 20.25 uur.