Nieuws Actueel

Fortis op het matje geroepen

Lotte Grimberg 29 juli 2014

Fortis heeft in 2008 beleggers misleidend en onvolledig geïnformeerd, zodat aandeelhouders recht hebben op schadevergoeding. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam dinsdag geoordeeld.

De beslissing van het hof betreft een procedure die de belangenorganisatie FortisEffect en enkele voormalige aandeelhouders tegen Fortis (tegenwoordig Ageas geheten) en de Nederlandse staat hebben aangespannen.

ReddingsoperatieVolgens het hof heeft Fortis beleggers destijds misleid door na de eerste financiële reddingsoperatie door de overheid in de media te berichten dat Fortis er "financieel sterker voorstond dan ooit''. Hierdoor heeft Fortis, dat wist dat die informatie onjuist was, aan de markt een misleidend signaal afgegeven en volgens het hof beleggers op het verkeerde been gezet.

Naar aanleiding van de gewraakte mededelingen hebben beleggers mogelijk besloten aandelen Fortis te kopen of deze te behouden. Zij kunnen daardoor schade hebben geleden. Fortis is voor die schade aansprakelijk, oordeelt het hof.

KredietcrisisFortis kwam in september 2008, ten tijde van de mondiale kredietcrisis, in zwaar weer terecht. Twee achtereenvolgende reddingsoperaties door onder meer de Nederlandse staat hebben er toen toe geleid dat de Nederlandse activiteiten van het Fortisconcern, inclusief ABN AMRO, in handen van de Staat zijn gekomen.