Nieuws Actueel

'Fossiele beleggingen bedreigen ons pensioen'

Van onze redactie 20 maart 2015

Image 4816084

Dat is niet zonder reden: we hebben er geen enkele invloed op. Tenminste, dat denken we. Vatan Hüzeir neemt daar geen genoegen mee.

Met actiegroep Fossielvrij ABP overhandigde de 28-jarige socioloog Hüzeir deze week een petitie aan het bestuur van ambtenarenpensioenfonds ABP. Onder die petitie stonden tienduizend handtekeningen van mensen die niet willen dat het fonds zijn geld in vervuilende bedrijven belegt.

Waarom dit initiatief? "ABP belegt 10% van zijn vermogen, meer dan 30 miljard euro, in de fossiele sector. Shell en ExxonMobil bijvoorbeeld, bedrijven die direct bijdragen aan klimaatverandering. Daar moet je als pensioenfonds niet van willen profiteren. Dat is moreel verwerpelijk. Bovendien is het in financieel opzicht gevaarlijk."

Financieel? Waarom? "Diverse studies tonen aan dat wanneer we klimaatverandering willen beperken, 80% van de fossiele brandstoffen in de bodem moet blijven. Dat zou betekenen dat de voorraden die energiebedrijven bezitten, voor een groot deel waardeloos worden, en dat die bedrijven dus veel minder waard worden. Wat betekent dat voor ons pensioen?"