Nieuws Actueel

Foto's: Athene's verloren spookvliegveld

Bram de Vrind 2 juli 2014

Van de ooit zo prestigieuze nationale luchthaven Ellinikon International Airport bij Athene, rest niets dan een verlaten spookcomplex.

Het vliegveld op zeven kilometer van de Griekse hoofdstad, was zestig jaar lang dé luchthaven voor commerciële vluchten rond Athene. Het werd echter in 2001 gesloten om plaats te maken voor een moderner vliegveld dat werd gebouwd in de aanloop naar de Olympische Spelen in 2004.

SchrootIn de daaropvolgende jaren is het verlaten vliegveld in verval geraakt. De terminals werden ruïnes en achtergelaten vliegtuigen schroot.

HoopNu gloort er echter hoop voor het spookcomplex. Projectontwikkelaar Lamda Development, van de machtige Griekse ondernemersfamilie Latsis, wil een multifunctioneel complex bouwen op de plek van het oude vliegveld. Lamda heeft daarvoor een consortium gevormd met Chinese en Emiratische bedrijven.

OpstekerEen contract waarbij het complex voor 99 jaar wordt verpacht voor een bedrag van 915 miljoen euro, is afgelopen maart al getekend. Dat is een welkome financiële opsteker voor de armlastige Griekse overheid.