Nieuws Actueel

Fox trekt bod op Time Warner in

Lotte Grimberg 6 augustus 2014

Het Amerikaanse 21st Century Fox van mediamagnaat Rupert Murdoch heeft een ongevraagd bod op het eveneens Amerikaanse mediaconcern Time Warner van tafel gehaald.

Murdoch trekt het bod van circa 80 miljard dollar in, omdat de koers van Fox in reactie op de plannen flink is gedaald. Ook werd het bedrijf van de 83-jarige miljardair Murdoch de deur gewezen door de bestuurders van Time Warner.

MediakolosDoor een eventuele samensmelting van Time Warner met Murdochs 21st Century Fox zou een mediakolos zijn ontstaan met een geschatte jaaromzet van 65 miljard dollar. Het zou grote televisiebedrijven als Fox en TNT onder één dak brengen, samen met onder meer betaalzender HBO en en de filmstudio's 20th Century Fox en Warner Bros.

AfluisterschandaalMurdoch bouwde zijn imperium News Corp op door gedurfde overnames, waarbij overigens lang niet altijd positief werd gereageerd op de eerste toenadering. Vorig jaar knipte hij de film- en televisiedivisie los van de kranten- en boekentak, die minder winstgevend is en bovendien door een Britse afluisterschandaal in opspraak was geraakt.

Ook Time Warner ontstond in de jaren 80 uit een fusie. Het bedrijf werd in 2000 voor 165 miljard dollar overgenomen door America Online (AOL), maar die fusie liep uit op een mislukking omdat de technologiezeepbel een jaar later uiteenspatte