Nieuws Actueel

Frackingvrij bier, zum wohl!

Rik Nizet 26 februari 2015

Een frackingvrij biertje. De Duitsers zijn ervan verzekerd, nu de regering donderdag heeft besloten dat de bronnen van de brouwers beschermd zullen worden tegen de omstreden winning van fossiele brandstoffen.

Bij fracking worden water, zand en chemicaliën onder hoge druk in de grond gespoten, waardoor gesteente breekt. Daardoor komen olie en gas vrij. Maar de brouwers vrezen dat de procedure de puurheid van hun waterbronnen kan aantasten.

ReinheitsgebotDe puurheid van het bier in Duitsland is heilig. Sinds 1516 is het zogenoemde Reinheitsgebot (puurheidsgebod) van kracht, dat voorschrijft dat alleen water, hop en gemoute gerst mag worden gebruikt. Later werd gist nog aan dat lijstje toegevoegd - dat was nog niet ontdekt in 1516. Maar toevoegingen als chemicaliën en zand zijn niet gewenst.

Frackingvrije zonesDe Duitse overheid wil deelstaten nu de mogelijkheid geven om 'frackingvrije zones' in te stellen, waardoor de bronnen van de brouwers beschermd worden, aldus het ministerie van Milieu.