Nieuws Actueel

Frank Krake stapt in gesigneerde shirts en andere voetbalmemorabilia

Van onze redactie 27 mei 2015

From Ge

Het idee ontstond vorig jaar tijdens een zakenreis naar de VS. In Las Vegas belandt hij in een winkel met memorabilia. Hij ziet een door Oprah Winfrey gesigneerde microfoon, gedrukte exemplaren van de Amerikaanse grondwet die door Bill Clinton zijn gesigneerd en basketballshirts met handtekening van Michael Jordan. In een hoekje liggen ook door Pelé en Messi gesigneerde voetbalshirts, die fraai zijn ingelijst en 1.500 dollar per stuk kosten. „In de VS is de handel in memorabilia groot”, zegt Frank Krake (47). „Het zijn gewilde artikelen om bijvoorbeeld aan zakenrelaties te schenken.”

Na wat onderhandelen telt Krake 2.000 dollar neer voor de shirts van Pelé en Messi. DHL bezorgt ze enkele dagen later bij hem thuis in Hengelo. Hij begint daarna een zoektocht op het internet naar soortgelijke bedrijven in Nederland en Europa. Uiteindelijk komt Krake bij Harm-Jan Deuring (33) in Groningen terecht, die vanuit huis een handel in gesigneerde sportshirts van de grond probeert te tillen. „Er wordt op het internet wel veel aangeboden, maar het meeste is nep”, weet Krake. De Hengeloër en Deuring besluiten de handen ineen te slaan en richten een bv op die de poëtische naam De Hand Van Maradona meekrijgt.

Intekenen op signeersessiesAlleen in Engeland blijkt een bedrijf te huizen dat op professionele basis gesigneerde voetbalshirts en schoenen inlijst en verkoopt. „Daar werken vijftig mensen die er een mooi strak kunstwerk van maken. Compleet met foto’s van de signeersessie van de betrokken sporter en een certificaat van echtheid dat is voorzien van een hologram. Dat Engelse bedrijf heeft contacten met de agenten van spelers als Messi, Neymar, Christiano Ronaldo, Zlatan, Totti, James Rodriquez, Rooney en Suarez. Die spelers vangen tienduizenden euro’s voor signeersessies. Via onze Britse partner kunnen we daar op intekenen. Dan bestellen we bijvoorbeeld tien door Messi gesigneerde shirts, vijf door Ronaldo gesigneerde schoenen, enzovoorts.”

In Nederland brengen Krake en Deuring hun voetbalmemorabilia aan de man. Afhankelijk van de maat van de lijst en van de speler kost een ingelijst tricot 600 tot 900 euro. „De verkoop doen we via het internet”, zegt Krake. „Kopers zijn bijvoorbeeld mensen die een skybox aan het inrichten zijn, fanatieke fans, zakenmensen die op kantoor iets bijzonders aan de muur willen of een relatie een origineel cadeau willen geven. Een aparte klantengroep vormen organisatoren van veilingen voor het goede doel. Vorige week gingen er op een veiling in Emmen twee door ons geleverde ingelijste shirts van Messi en Ronaldo onder de hamer. Die leverden bij verkoop bij opbod samen 15.000 euro op.”

‘Duitsland interessante markt’Krake en Deuring hebben met De Hand van Maradona bij hun Britse leverancier een licentie voor Nederland, België, Duitsland en Scandinavië bedongen. „Maar het staat ons vrij om ook zelf deals met spelers te maken. Vooral Duitsland is natuurlijk een interessante markt. Al liggen de wensen daar wel weer anders. In Duitsland zijn vooral wedstrijdgedragen shirts populair, shirts waar de vlekken en de zweetlucht nog inzitten. Daar is natuurlijk moeilijker aan te komen voor ons.”

Master of disasterKrake is behalve met zijn werkzaamheden voor De Hand van Maradonna ook nog druk met het geven van lezingen. Na het verschijnen van zijn boek De Rampondernemer is hij veelgevraagd in het sprekerscircuit. „De aanvragen fluctueren wel enorm. In april had ik twaalf lezingen, deze maand slechts twee. Ik vertel mijn verhaal vooral voor businessclubs en op zakenmanifestaties, zoals onlangs op de AutoRAI.” In Engeland probeert een agent ondertussen een uitgever te vinden voor de Engelse vertaling van De Rampondernemer. „Master of Disaster moet het boek daar gaan heten. Grappig, hè?”

Foto: Fotostudio Smit