Nieuws Actueel

Frans Heesen: ‘Jacht met waterval? Alles kan!’

Als Brabants 'polyesterboerke' schopte hij het met een flinke dosis lef tot hofleverancier van superjachten voor de allerrijksten. Nu is multimiljonair Frans Heesen (66) als ambassadeur bezig aan zijn laatste kunstje bij Heesen Yachts in Oss. "Mijn wil is hier geen wet meer."

Bram de Vrind 18 december 2012

Fransheesenheesenyachtssucces

Al sigarenrokend vertelt Frans Heesen de mooiste verhalen over succesvolle zakendeals met de rijksten der aarde. Over een platinum horloge als bedankje voor een jacht dat hij begin jaren negentig leverde aan de emir van Koeweit bijvoorbeeld (zie kader).

“Ik ben nog steeds trots op het bedrijf. Als ik rondloop over de werf, denk ik weleens: hoe is het toch mogelijk dat ik dit allemaal uit de grond gestampt heb?”, zegt Heesen in zijn kersenhouten 'personal office' bij de jachtenbouwer.

Maar de oprichter van het bedrijf merkt dat zijn definitieve afscheid nadert. Zijn contract loopt af per 2 april 2013. "Ik denk dat het opgeven van het ambassadeurschap nog moeilijker is dan mijn bedrijf verkopen."

Tegeltjeswijsheden verboden. Uw succesformule.

Doorzettingsvermogen om er een mooi bedrijf van te maken, dat is punt één. Loyaliteit naar je klanten toe. De juiste mensen om je heen verzamelen; je personeel is je gereedschap. En je moet als ondernemer geen angst hebben.

Wat was uw sterkste staaltje lef?

Mijn grootste uitdaging was de bouw van de Octopussy in 1987. De opdrachtgever wilde een jacht dat minstens 50 knopen kon varen. Dat lukte bijna niemand en wij hadden ook nog nooit zo'n schip gebouwd. We spraken af dat de klant het schip mocht weigeren als het niet snel genoeg ging. Bij aflevering voer het uiteindelijk nog sneller dan die 50 knopen.

Eind goed al goed dus, maar wel flink risico gelopen!

Ja, maar ik had het vertrouwen dat wij dat konden. Bij mij is het glas altijd halfvol.

Was de Octopussy uw meest verbazingwekkende succes?

De Octopussy heeft mij op de kaart gezet. We waren in één klap beroemd, we haalden er alle bladen mee. Op een beurs in Amerika kwam Larry Silverstein naar mij toe, de voormalige eigenaar van de Twin Towers in New York: 'Hey, I remember you from Octopussy!'

Succes is ook mazzel hebben. U heeft de werf in 1978 per toeval voortgezet.

Niet helemaal. Ik was een polyesterboerke in de jaren zeventig en kocht de failliete werf aan om mijn bedrijf uit te breiden. Maar toen kwam een oude klant met de vraag of we een aluminium jacht van 21 meter konden bouwen, wat we nog nooit hadden gedaan. Ik heb daarop meteen de 15 man personeel uit WW gehaald en we hebben die klus aangepakt.

Succes bereik je niet in de schoolbanken.

Succes kun je niet leren. Ik heb nooit gestudeerd. Mijn accountant zei ooit: 'Als u eens wist hoeveel risico u nam, dan was u er nooit aan begonnen.' Dat is ook zo. Ik zie wel waar het schip strandt. Je moet denken in kansen. Als je steeds de risico's gaat berekenen, durf je niks meer. Angst is een slechte raadgever.

De keerzijde is dat je eerder misstappen begaat.

Dat klopt, maar misstappen horen ook bij het leerproces. Bij de Japanse motorbouwer Honda zeggen ze dat mislukkingen een reden voor verbetering zijn en uiteindelijk een ingrediënt voor succes. Ik heb nog geen schip gebouwd dat niet is verkocht.

In de branche draait het om het aanwakkeren van hebzucht?

In zekere zin wel. Ze willen allemaal de mooiste en de grootste hebben. We bouwen het speelgoed van de rijken.

En daar doet Heesen aan mee.

Doe je dat niet, dan verkoop je niks. Dan krijg je 'nee'.

Met welke speeltjes wordt de klant tegenwoordig gepleased?

Heesen bouwt nu zijn grootste jacht ooit. Die is 65 meter lang, het droogdok en de hal hebben ze ervoor verlengd. Hij krijgt twee zwembaden en een beachclub aan boord, waar je met je jetski's en ander speelgoed kunt aanmeren. Toen ik nog voorzitter van de raad van commissarissen was, tekenden we voor een jacht met een waterval aan boord. Niks is onmogelijk.

U bent als sponsor tevens 'suikeroom' van FC Oss. Als bedankje hebben ze vorig jaar het stadion naar u vernoemd. Waarom die betrokkenheid?

Ik maak mijn geld in Oss, dus wil ook in deze regio iets terugdoen. Een club als deze heeft een grote sponsor nodig om in de Eerste Divisie te blijven. Het bedrijf is vorig jaar gestopt als hoofdsponsor, maar ik ben nog altijd bij FC Oss betrokken en ben er trots op dat mijn naam op het stadion blijft staan.

Nooit plannen gehad om FC Oss naar de top van de Eredivisie te brengen à la Dirk Scheringa en AZ?

Ik zou dat wel willen en ik heb er ook het geld voor, maar het kan niet vanwege de rem van mijn vrouw. Ze is niet zo voetbalminded en houdt me heel strak aan het lijntje. 'Je moet daar je geld niet in stoppen', zegt ze dan. En ach, de club hoeft zelf ook niet zo nodig naar de Eredivisie.

Is uw gezondheid de grootste bedreiging van succes?

Succes gaat niet in je koude kleren zitten. Je moet ervoor betalen. Ik heb een herseninfarct en hartinfarct gehad. Mijn gezondheid was een van de redenen om de tent in 2008 te verkopen. Ik lag nog maar net in het ziekenhuis en de kopers stonden al op de stoep. Het is niet mijn ding om het bedrijf uit mijn handen te laten glippen, dus ik heb actie ondernomen voor het te laat was. Ik wil niet over mijn graf regeren.

Volgens geruchten heeft u de werf verkocht voor meer dan 100 miljoen euro!

Ik kan dat niet bevestigen. De verkoop in april 2008 bleek een gouden zet, een paar maanden later brak de crisis los. Ik ben blij dat ik de werf heb verkocht aan een investeringsmaatschappij. Deel uitmaken van een solide, internationale groep is goed voor de werf die mijn naam draagt.

Er komt een tijd van definitief afscheid. Uw ambassadeurschap bij Heesen Yachts loopt per 2 april 2013 af.

Het ambassadeurschap is mijn laatste kunstje. Ik kom hier nu nog iedere dag, maar dat kan best per 2 april gedaan zijn. Ik denk dat het opgeven van het ambassadeurschap nog moeilijker is dan mijn bedrijf verkopen. Misschien ga ik wel met mijn ziel onder de arm lopen. Je kindje in de steek laten, dat gaat niet. Maar mijn hart zal altijd uitgaan naar de werf en de mensen.

Succes is eindig.

Niks is forever. Er komt een keer een punt, waarop je moet loslaten. Ik denk dat dat voor mij 2 april volgend jaar is.Het is tijd om mijn aandacht en energie te besteden aan mijn familie.