Nieuws Actueel

Frans Vervoordeldonk (65) stopt na 10 jaar als directeur van Rabobank Graafschap-Zuid

Van onze redactie 29 september 2015

Rabobank anp

“De Achterhoekse en Liemerse economie is kwetsbaar”, zegt Frans Vervoordeldonk (65), scheidend directievoorzitter van de Rabobank Graafschap-Zuid in ’s-Heerenberg. „Veel maakindustrie, mooie bedrijven, maar eenzijdig. Veel kunde maar relatief weinig kennistechnologie. En daar komt bij dat de Achterhoek krimpt en vergrijst. Wel is de regio taai. De Achterhoeker – een mooi mens, no nonsense – gaat niet depressief bij de pakken neerzitten. Hij gaat gewoon door.”

CrisisNa precies tien jaar bankdirecteurschap in ’s-Heerenberg windt Vervoordeldonk er geen doekjes om. Een decennium waarin hij Nederland en daarmee ook Achterhoek en Liemers meemaakte in een inktzwarte periode. De ene crisis volgde na de andere en er vielen vooral in de regionale bouw keiharde klappen. Een periode ook waarin de banken deuken opliepen en ondernemers steeds meer klaagden dat de bank die vroeger makkelijk krediet gaf, nu alleen nog maar ‘nee’ zei. „Tien jaar terug zeiden we ook ‘nee’ tegen kredietaanvragen”, zegt Vervoordeldonk. „Maar het is nu eenmaal zo dat de toezichthouders ons nu meer in de gaten houden, de regels strenger zijn en de risico’s groter. Vergeet niet dat er in Nederland, in verhouding tot de rest van Europa, erg veel geld van banken in huizen en bedrijven zit. Zoals het ook zo is dat in het buitenland bedrijven veel vaker gefinancierd worden door particuliere geldschieters. Een trend waarbij Nederland achterloopt, maar dat verandert. Kijk maar naar het Naoberfonds dat kredieten verstrekt aan ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf in de Achterhoek en zo deels de rol van de bank overneemt. Dat gaat in Nederland meer gebeuren.”

FusieVervoordeldonk, die in Nijmegen woont maar ook een onderkomen heeft op camping Brockhausen in Stokkum, kwam in 2005 met een fusie en vertrekt nu met een fusie. In 2005 schoven de Rabobanken Gaanderen-Silvolde, Bergh, Varsseveld-Dinxperlo en Gendringen-Ulft in elkaar en vormden Graafschap-Zuid. Nu, op 1 oktober, gaan Graafschap-Zuid en Graafschap-Midden samen en vormen Rabobank Graafschap. Vanuit het hoofdkantoor in Doetinchem wordt een groot deel van de West-Achterhoek bediend en het oostelijk deel van de Liemers. Wel blijven de acht filialen van de bank in de regio open.De reden is dezelfde als in 2005: internetbankieren en smartphones nemen de bank steeds meer werk uit handen. „Gevolg is dat afdelingen kleiner worden en je als bank kwetsbaar wordt”, legt Vervoordeldonk uit.

Foto: ANP