Nieuws Actueel

Franse studenten op bezoek bij Zeeuws schelpdierbedrijf

Zwaar onder de indruk waren ze, de Franse studenten aquacultuur die de afgelopen twee dagen in Zeeland rondkeken bij bedrijven uit de schelpdiersector. En dan vooral van de omvang van de bedrijven en de manier waarop het productieproces geautomatiseerd is. Dat meldt de PZC.

Ondine van der Vleuten | Foto: Marieke Mandenmaker 17 september 2016

Schelpdiersectorzeeland mariekemandenmaker

Gisteren keken de twaalf studenten rond bij Le Petit Pêcheur in Yerseke (kweek, productie en verpakking van schelpdieren). Le Petit Pêcheur heeft twintig bassins voor de verwatering van schelpdieren, elk gevuld met 60 kubieke meter Oosterscheldewater dat voortdurend ververst wordt. Zo'n twee uur kregen de studenten van het Lycée Olivier Guichard (in Guérande) en hun docenten Gildas Gautier en Michel Andrieux uitleg. "Ze waren heel erg onder de indruk", vertelt directeur Ida Sinke achteraf. "Want in Frankrijk heeft een groot bedrijf maximaal vier verwaterbassins van maximaal 50 kuub. En dan heb je het over een héél groot bedrijf."

Familiebedrijf

Hoeveel kilo Le Petit Pêcheur verhandelde, wilde een student weten. Ida Sinke rekende het in rap Frans voor: in topmaand december 200 ton alleen al aan oesters. Dat is een factor vijf meer dan gebruikelijk bij een bedrijf in Frankrijk.

In Frankrijk zijn het vooral familiebedrijfjes die schelpdieren verhandelen. Verkoop gaat vaak rechtstreeks van kweker naar consument. En terwijl in Nederland voortdurend gezocht wordt naar manieren om processen te automatiseren, is de kweek en verwerking van schelpdieren in Frankrijk voornamelijk handwerk. Ook de kweekmethoden zijn verschillend. Zo worden Franse mosselen na negen maanden al geoogst, die in Zeeland pas na twee jaar.

Educatie

Het bezoek aan Zeeland was onderdeel van een vijfdaagse rondreis, die maandag begon in België. Woensdag arriveerde het gezelschap bij de Hogeschool Zeeland, waar coördinator Aquacultuur Research Jasper van Houcke hen bijpraatte over de stand van zaken in Nederland. Samen bezochten zij het HZ-SEA Lab, Prins & Dingemanse en de mosselveiling in Yerseke. Donderdag stond na Le Petit Pêcheur een bezoek aan Grovisco in Stavenisse op het programma. De studiereis eindigde vrijdag bij Urban Farmer in Den Haag.